Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pochody za práva sexuálnych menšín prebehli v obmedzenom rozsahu

Tisíce ľudí sa v Izraeli zúčastnili na pochodoch za práva sexuálnych menšín. Na snímke účastníci v Tel Avive, 28. júna 2020. Foto: TASR/AP

Účastníci pochodov mali na tvárach rúška, mávali dúhovými vlajkami a pre komunitu LGBT žiadali rovnosť a plné práva.

Tel Aviv 29. júna (TASR) - Tisíce ľudí sa v nedeľu Izraeli zúčastnili na pochodoch za práva sexuálnych menšín, ktoré prebehli v štyroch najväčších mestách - Haife, Jeruzaleme, Beeršebe a Tel Avive. Akcie sa z dôvodu koronavírusovej pandémie konali len v obmedzenom rozsahu - počet účastníkov bol limitovaný, informovala agentúra DPA.

Účastníci pochodov mali na tvárach rúška, mávali dúhovými vlajkami a pre komunitu LGBT žiadali rovnosť a plné práva.

V Jeruzaleme bol pochod obmedzený na 1200 účastníkov, pričom na jeho priebeh dohliadali stovky policajtov. Podľa hovorcu tamojšej polície Mickyho Rosenfelda zadržali 17 židovských náboženských aktivistov podozrivých z úmyslu narušenia priebehu pochodu.

Pochod za práva sexuálnych menšín sa v Jeruzaleme koná každý rok. Máva však skromnejší charakter ako podobný sprievod v liberálnom Tel Avive. Mnohí obyvatelia Jeruzalema sú totiž pomerne konzervatívni židia, kresťania či moslimovia, ktorí sa na homosexualitu pozerajú s nevôľou a gay pride kritizujú.

Násilné útoky voči príslušníkom sexuálnych menšín sú tam však zriedkavé. K jednému z nich však došlo práve na takomto pochode v roku 2015. Radikálny ultraortodoxný žid Jišaj Šlissel vtedy pobodal šesť jeho účastníkov. Jeden z nich, 16-ročná Šira Bankiová, neskôr zraneniam podľahla. Šlissela v roku 2016 usvedčili z vraždy a odsúdili na doživotie.

Izraelská vláda sa chváli svojou toleranciou k homosexualite, obzvlášť v porovnaní s okolitými krajinami, ktoré v tomto smere značne predstihuje. Napriek tomu sa páry rovnakého pohlavia v Izraeli stále zosobášiť nemôžu.

Telavivský pochod za práva komunity LGBT sa stal najväčším svojho druhu na Blízkom východe, pričom vlani prilákal viac ako 250.000 účastníkov z Izraela i zo zahraničia.