Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izrael podpísal s Pfizerom zmluvu o ďalších miliónoch dávok vakcín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vakcinačná kampaň na palestínskych územiach v porovnaní s Izraelom značne zaostáva.

Jeruzalem 19. apríla (TASR) - Izrael podpísal v pondelok s farmaceutickým gigantom Pfizer zmluvu o dodávkach ďalších miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej vlády.

„Podpísali sme s Pfizerom dohodu na milióny (ďalších) dávok vakcín, ktoré nám umožnia pokračovať v našom boji proti koronavírusu do konca roku 2022," uvádza sa v spoločnom vyhlásení rezortu zdravotníctva a tamojšej vlády.

Izrael, ktorý spustil vakcinačnú kampaň vlani v decembri, sa stal popredným svetovým lídrom v množstve zaočkovaných ľudí na počet obyvateľov. Dve dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech dostalo v Izraeli už takmer päť miliónov ľudí, čo predstavuje viac ako polovicu tamojšej populácie.

„Ak by sme neboli konfrontovaní s prekvapivým (objavením sa) nových variantov (vírusu), ktoré vakcína nedokáže poraziť, boli by sme v pozícii, keď by sme mohli očkovať celú populáciu - dospelých i deti," uviedol premiér Benjamin Netanjahu.

Izrael zaznamenal 837.199 prípadov nákazy vrátane 6340 súvisiacich obetí na životoch.

V pondelok bolo predstaviteľom palestínskej samosprávy v rámci iniciatívy COVAX odovzdaných 72.000 dávok vakcíny od firmy AstraZeneca, uviedol pod podmienkou anonymity izraelský predstaviteľ. V rámci tejto dodávky vakcín bolo 28.000 dávok podľa tohto zdroja prevezených do pásma Gazy. Ako konštatuje AFP, vakcinačná kampaň na palestínskych územiach v porovnaní s Izraelom značne zaostáva.