Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael popiera, že naliehal na Ukrajinu, aby akceptovala ruský postoj

Izraelský premiér Naftali Bennett, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Izrael poslal na Ukrajinu humanitárnu pomoc. Bennett, ktorý pred týždňom navštívil Kremeľ, sa snaží byť mediátorom medzi oboma štátmi v úsilí ukončiť tento vojenský konflikt.

Jeruzalem 12. marca (TASR) - Izrael poprel obvinenia, že vyzval Kyjev, aby prijal podmienky navrhované Moskvou ako súčasť sprostredkovateľského úsilia židovského štátu o ukončenie konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP.

Izraelské médiá v piatok oznámili, že vysoko postavený ukrajinský činiteľ obvinil izraelského premiéra Naftaliho Bennetta z toho, že slúži ako "poštová schránka" pre ruské požiadavky.

Podľa ľavicovo orientovaného izraelského denníka Haarec neidentifikovaný predstaviteľ uviedol, že Bennett telefonicky vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby "prijal ruský postoj" a vzdal sa.

"Táto správa je nielen nepresná, ale zjavne nepravdivá," uviedol vysoko postavený činiteľ Bennettovho úradu v sobotňajšom stanovisku pre AFP.

"Premiér Bennett v žiadnom prípade neradil prezidentovi Zelenskému, aby prijal dohodu s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom - pretože žiadna takáto možnosť nebola Izraelu ponúknutá. Bennett v žiadnom prípade nepovedal Zelenskému, ako má konať, pričom to ani nemá v úmysle," dodal činiteľ.

Od ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, sa Bennett vyhýba ráznemu odsúdeniu tohto kroku a zdôrazňuje silné vzťahy Izraela s Moskvou aj s Kyjevom.

Izrael poslal na Ukrajinu humanitárnu pomoc. Bennett, ktorý pred týždňom navštívil Kremeľ, sa snaží byť mediátorom medzi oboma štátmi v úsilí ukončiť tento vojenský konflikt.

Ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk vyjadril sklamanie nad tým, že židovský štát neschválil dodávku obranného vybavenia pre Ukrajinu - konkrétne prilieb a nepriestrelných viest. Podľa izraelských médií Bennett odmietol opakované žiadosti Kyjeva o poskytnutie vojenskej pomoci.

Úrad izraelského ministra zahraničných vecí Jaira Lapida oznámil, že rezortný šéf v sobotu odcestuje na pracovnú návštevu Rumunska a Slovenska, aby s tamojšími predstaviteľmi prediskutoval otázky týkajúce sa situácie na Ukrajine.