Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael poskytne palestínskej samospráve milión dávok vakcíny

Na archívnej snímke z 24. marca 2021 ampulky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BionTech.. Foto: TASR/AP

Palestínska samospráva potom dodá podobný počet vakcín, keď ich od farmaceutickej spoločnosti dostane v septembri alebo októbri.

Jeruzalem 18. júna (TASR) - Zhruba milión dávok protikoronavírusovej vakcíny dodá Izrael palestínskej samospráve výmenou za približne rovnaký počet vakcín, ktoré majú Palestínčania dostať neskôr v priebehu roka, uviedol v piatok úrad izraelského premiéra Naftaliho Bennetta. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Izrael, ktorý sa opätovne otvoril svetu po zaočkovaní zhruba 85 percent svojho dospelého obyvateľstva, bol totiž doteraz všeobecne kritizovaný za to, že 4,5 miliónom Palestínčanov, žijúcich v okupovanom Predjordánsku a pásme Gazy, odmietal proticovidové vakcíny poskytovať.

V dohode, ktorú oznámila nová izraelská vláda, sa uvádza, že dodá palestínskej samospráve vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktorým čoskoro vyprší exspirácia. Palestínska samospráva potom dodá podobný počet vakcín, keď ich od farmaceutickej spoločnosti dostane v septembri alebo októbri, píše AP.

Izrael uskutočnil jednu z najúspešnejších vakcinačných programov na svete, ktorý mu umožnil opätovné úplné otvorenie škôl i firiem. Úrady tento týždeň zrušili povinnosť nosenia rúšok na verejnosti, jedno z posledných obmedzení v súvislosti s koronavírusom.

Ľudskoprávne organizácie uvádzajú, že Izrael ako okupačná sila je Palestínčanom povinný poskytnúť vakcíny, píše AP. Izrael takúto povinnosť odmieta, poukazujúc na dočasnú mierovú dohodu s Palestínčanmi z 90. rokov. Podľa uvedených organizácií je palestínska samospráva, ktorá má síce ohraničenú autonómiu, sama zodpovedná za zdravotnícku starostlivosť, obe strany však majú spolupracovať v boji proti pandémii.