Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Izrael zaočkuje Palestínčanov s izraelským pracovným povolením

Na archívnej snímke zo 7. januára 2021 izraelský zdravotník naťahuje do striekačky vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorou zaočkuje seniora v meste Ašdod na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Palestínska samospráva (PA) minulý týždeň informovala, že dosiahla dohodu s izraelskou vládou o zaočkovaní 100.000 palestínskych pracovníkov.

Tel Aviv 28. februára (TASR) - Izraelská vláda v nedeľu potvrdila, že proti koronavírusu zaočkuje aj Palestínčanov žijúcich v Predjordánsku, ktorí majú pracovné povolenie na území židovských osídlení na okupovanom západnom brehu rieky Jordán aj na území Izraela. Informovala o tom agentúra AFP.

Palestínska samospráva (PA) minulý týždeň informovala, že dosiahla dohodu s izraelskou vládou o zaočkovaní 100.000 palestínskych pracovníkov.

Izraelský úrad COGAT pre koordináciu vládnych aktivít na palestínskych územiach spadajúci pod rezort obrany v nedeľňajšom vyhlásení uviedol, že vakcinačná kampaň bude spustená "v priebehu nasledujúcich dní". Očkovať sa bude na hraničných priechodoch medzi Izraelom a Predjordánskom a v židovských osídleniach.

Izrael patrí medzi krajiny s najväčším počtom zaočkovaných obyvateľov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Organizácia Spojených národov (OSN) či viaceré humanitárne organizácie však izraelskú vládu kritizujú, že neočkuje obyvateľov palestínskych území (Predjordánsko a pásmo Gazy) okupovaných Izraelom od roku 1967.

Palestínska samospráva (PA) podľa vlastných slov očakáva dodávku zhruba dvoch miliónov dávok vakcín od rôznych výrobcov, ako aj vakcíny zaistené cez program COVAX. PA sa tiež vyjadrila, že vakcínu bude zdieľať aj s predstaviteľmi militantného hnutia Hamas, ktoré má pod kontrolou pásmo Gázy.