Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Izrael povolil dodávku ruských vakcín do Gazy, mieri tam prvých tisíc

Na archívnej snímke zo 7. januára 2021 izraelský zdravotník naťahuje do striekačky vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorou zaočkuje seniora v meste Ašdod na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

V pásme Gazy sa podľa údajov Hamasu nakazilo koronavírusom dosiaľ viac ako 53.000 ľudí a 537 z nich ochoreniu COVID-19 podľahlo.

Jeruzalem 17. februára (TASR) - Do pásma Gazy dorazí v stredu prvých 1000 dávok vakcín proti novému koronavírusu, ktoré Palestínčanom darovalo Rusko. Pre agentúru AFP to uviedlo izraelské ministerstvo obrany po tom, čo zásielku očkovacích látok do Gazy najskôr začiatkom tohto týždňa zablokovalo.

Izraelský úrad COGAT pre koordináciu vládnych aktivít na palestínskych územiach spadajúci pod rezort obrany uviedol, že dávky ruskej vakcíny Sputnik V "prevážajú z palestínskych území v Predjordánsku do Gazy po tom, čo Izrael k tomuto kroku udelil politický súhlas".

Zásielka vakcín má prejsť cez hraničný priechod Erez medzi Izraelom s pásmom Gazy, ktoré je pod kontrolou palestínskeho islamistického hnutia Hamas.

Predstavitelia palestínskej samosprávy aj Hamas kritizovali Izrael za to, že v pondelok zablokoval zásielku vakcín určenú pre zdravotníkov v prvých líniách.

Zástupcovia palestínskych území vyzvali Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby Izrael za tento postoj odsúdila. Hovorca Hamasu Házim Kásim v tejto súvislosti hovoril o "porušení všetkých medzinárodných zákonov a humanitárnych noriem".

Izrael posilnil blokádu palestínskych území po tom, čo tam moc v roku 2007 prevzalo radikálne hnutie Hamas. Od roku 2008 viedli Hamas a Izrael dovedna tri vojny.

Palestínske úrady očakávajú dodávku približne dvoch miliónov dávok vakcín od rôznych výrobcov, ako aj ďalšie dodávky v rámci globálnej iniciatívy COVAX, ktorej cieľom je zabezpečiť rovnomerné dodávky vakcín vo svete - aj do tých najchudobnejších krajín a teritórií.

V pásme Gazy sa podľa údajov Hamasu nakazilo koronavírusom dosiaľ viac ako 53.000 ľudí a 537 z nich ochoreniu COVID-19 podľahlo.