Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael pozastavil dodávky paliva do jedinej elektrárne v pásme Gazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Militantné palestínske hnutie Hamas sa v pásme Gazy ujalo moci v roku 2007, na čo Izrael a Egypt uvalili na toto územie blokádu.

Jeruzalem/Gaza 25. júna (TASR) - Izrael pozastavil v utorok dodávky paliva do jedinej elektrárne v oblasti pásma Gazy. Ide o odpoveď na nedávne útoky zápalnými balónmi, v dôsledku ktorých vypukli na juhu Izraela požiare. Informovala o tom agentúra DPA.

Zmienený krok bude mať "zlý vplyv na plán distribúcie elektriny po celom pásme Gazy", uviedol podľa DPA Zijád Sábit, generálny riaditeľ energetickej spoločnosti v Gaze, ktorá je vlastníkom uvedenej elektrárne.

Nedostatok paliva v prípade úplného zastavenia elektrárne bude pre zhruba dva milióny obyvateľov pobrežnej enklávy Gaza znamenať, že budú maž elektrinu v priemere osem hodín denne oproti súčasným 12 hodinám denne, vysvetlil Sábit.

Izraelský úrad COGAT, patriaci k ministerstvu obrany a koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach, vo vyhlásení uviedol, že dodávky paliva pozastavuje "až do ďalšieho oznámenia".

Militantné palestínske hnutie Hamas sa v pásme Gazy ujalo moci v roku 2007, na čo Izrael a Egypt uvalili na toto územie blokádu. Izolácia a tri vojny medzi Izraelom a Hamasom značne narušili tamojšiu infraštruktúru.