Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael pre nový variant zvažuje zákaz letov z krajín na juhu Afriky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dočasný zákaz letov zo šiestich juhoafrických krajín oznámila vo štvrtok aj Británia.

Jeruzalem 26. novembra (TASR) - Izrael zaradil Juhoafrickú republiku (JAR), Lesotho, Botswanu, Zimbabwe, Mozambik, Namíbiu a Eswatini (bývalé Svazijsko) na zoznam krajín s najvyšším rizikom nákazy chorobou COVID-19. Ide o štáty regiónu, kde bol zaznamenaný nový, rýchlo mutujúci variant koronavírusu SARS-CoV-2, známy ako B.1.1529.

Izraelský premiér Naftali Bennett okrem toho nariadil okamžité posúdenie možnosti zastavenia letov z týchto krajín do Izraela a naopak.

Cudzincom z týchto afrických krajín bude zakázaný vstup do Izraela a vracajúci sa Izraelčania budú musieť podstúpiť karanténu v hoteli, aj keď budú plne zaočkovaní, informoval v noci na piatok spravodajský portál The Times of Israel.

Bennett vo svojom vyhlásení uviedol, že táto karanténa môže byť po siedmich dňoch ukončená po predložení negatívnych výsledkov dvoch PCR testov.

Navrátilci do Izraela, ktorí odmietnu podstúpiť test, sa budú musieť dva týždne izolovať v štátnom karanténnom hoteli, uvádza sa v Bennettovom vyhlásení.

Dočasný zákaz letov zo šiestich spomínaných juhoafrických krajín oznámila vo štvrtok aj Británia.

Správy o tom, že vedci študujú nový kmeň koronavírusu B.1.1.529, sa objavili vo štvrtok, keď bol v JAR zaznamenaný exponenciálny nárast počtu nakazených. Nový variant koronavírusu bol zistený aj v Botswane a Hongkongu.

Nový variant má veľký počet mutácií – 32 –, čo podľa virológov predstavuje "vážny problém" oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky tohto vírusu.

Britský denník The Guardian informoval, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v piatok zíde, aby kvalifikovala nový variant SARS-CoV-2 a rozhodla, či ho bude monitorovať ako variant vyvolávajúci "záujem" alebo "obavy".