Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Palestínske územia Izrael uzatvorí pred sviatkom Jom kipur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael obvykle počas židovských sviatkov zatvára tieto hraničné priechody a ako dôvod uvádza bezpečnostné obavy.

Tel Aviv 14. septembra (TASR) - Izraelská armáda uzavrie pred sviatkom Jom kipur palestínske územia. Ide o najsvätejší sviatok v židovskom kalendári a začína sa v stredu pri západe slnka. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Hraničné priechody v palestínskom pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu (Predjordánsku) budú otvorené len pre Palestínčanov s určitými zdravotníckymi a humanitárnymi povinnosťami, oznámila izraelská armáda v utorok.

Obmedzenia začnú platiť v stredu na poludnie a skončia sa vo štvrtok o polnoci.

Izrael obvykle počas židovských sviatkov zatvára tieto hraničné priechody a ako dôvod uvádza bezpečnostné obavy.

V posledných dňoch podnikli Palestínčania viacero útokov na Izraelčanov, napríklad v Jeruzaleme, čo donútilo izraelskú políciu zvýšiť počty príslušníkov na dôležitých námestiach. Židia ho pokladajú za svoje hlavné mesto.

Na sviatok Jom kipur, Deň zmierenia, sa plánujú tisíce veriacich modliť pri Západnom múre (Múre nárekov) v jeruzalemskom Starom Meste. Tento múr je pre židov celého sveta jedným z najposvätnejších miest.

Izrael obsadil západný breh Jordánu a východný Jeruzalem počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínčania chcú na tomto území zriadiť palestínsky štát s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Izrael tiež v roku 2007 sprísnil blokádu pásma Gazy ovládaného radikálnym hnutím Hamas, ktorú podporuje aj Egypt. Obe krajiny to odôvodňujú bezpečnosťou.