Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael predstavil reformu súdneho systému, ktorá oslabuje najvyšší súd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V koalícii sú po prvý raz zastúpení aj krajne pravicoví politici.

Jeruzalem 4. januára (TASR) - Izraelský minister spravodlivosti Jariv Levin v stredu predstavil dlhosľubovanú reformu súdneho systému, ktorej cieľom je oslabiť najvyšší súd v Izraeli. Kritici tvrdia, že reforma ohrozí demokraciu, pretože koalícii vloží do rúk absolútnu moc, informuje agentúra AP.

Navrhovaná séria rozsiahlych zmien je zameraná na obmedzenie právomocí súdnictva. Parlament bude napríklad môcť prijímať zákony, ktoré najvyšší súd zrušil, lebo ich považoval za protiústavné.

Levin predložil návrh zákona, ktorý bude oprávňovať 120-členný Kneset zvrátiť rozhodnutia najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou 61 hlasov. Levin tiež navrhuje, aby pri menovaní sudcov najvyššieho súdu zohrávali väčšiu úlohu politici.

Plánovaná reforma už vyvolala ostrú kritiku izraelskej generálnej prokurátory a politickej opozície. Predošlý premiér Jair Lapid povedal, že bude proti zmieneným zmenám bojovať "všetkými možnými spôsobmi" a sľúbil, že ich zruší, ak sa vráti k moci.

Koaličná vláda premiéra Benjamina Netanjahua získala minulý štvrtok dôveru parlamentu a následne zložila prísahu. Pozorovatelia ju označujú za najpravicovejšiu a nábožensky najkonzervatívnejšiu v dejinách Izraela. V koalícii sú po prvý raz zastúpení aj krajne pravicoví politici.