Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael prekazil Hamasu pokus o útok z mora a zabil veliteľa

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu v Gaza City. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda zmarila pokus radikálneho hnutia Hamas o útok z mora.

Jeruzalem 17. mája (TASR) - Izraelská armáda v pondelok pri nálete v palestínskom pásme Gazy zabila popredného veliteľa Islamského džihádu Husáma abú Harbída.

Abú Harbíd, ktorý velil divízii Hamasu v severnej časti Gazy, velil útokom proti izraelským vojakom a civilistom už takmer 15 rokov, uviedla izraelská armáda.

Údajne bol priamo zodpovedný za minulotýždňový útok protitankovými raketovými strelami, pri ktorom bol ľahko zranený izraelský civilista.

Islamský džihád zatiaľ cielený útok Izraela na abú Harbída nepotvrdil.

Hamas a Islamský džihád priznali, že medzi obeťami izraelskej operácie je aj ich 20 príslušníkov. Izraelská armáda však tvrdí, že počas týždeň trvajúcej operácie zabila oveľa viac "teroristov" z týchto organizácií.

Medzičasom izraelská armáda v pondelok oznámila, že zmarila pokus radikálneho hnutia Hamas o útok z mora, informoval spravodajský portál The Times of Israel.

Podľa tohto zdroja izraelská armáda spozorovala neďaleko pobrežia severnej časti pásma Gazy skupinu bojovníkov Hamasu, ktorí si pripravovali podvodné potápačské zbrane.

"Ich loď bola pri pobreží. Podľa všetkého sa chystali vykonať sabotážnu operáciu v teritoriálnych vodách Izraela," uviedla vo vyhlásení izraelská armáda.

Lode izraelského námorníctva a vojenské lietadlá následne podnikli útok na príslušníkov komanda Hamasu a jeho vojenské vybavenie.