Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Izrael prešetrí podozrenie o sledovaní občanov softvérom Pegasus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veľká kauza súvisiaca s programom Pegasus vypukla v júli roku 2021 po tom, ako unikol zoznam asi 50.000 potenciálnych cieľov sledovania - vrátane novinárov, aktivistov a politikov.

Jeruzalem 19. januára (TASR) - Izraelský minister spravodlivosti Gideon Sa'ar v stredu prisľúbil úplné vyšetrenie medializovaných tvrdení, že kontroverzný softvér Pegasus bol použitý na sledovanie izraelských občanov, vrátane ľudí, ktorí viedli protesty proti vtedajšiemu premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Informovala o tom agentúra AFP.

V hebrejčine vychádzajúci ekonomický denník Calcalist informoval, že izraelská polícia použila Pegasus na sledovanie občanov, ktorí vlani stáli na čele protestov proti Netanjahuovi, ktorý bol v tom čase ešte premiérom, ako aj na iných Izraelčanov.

Izraelská polícia toto tvrdenie denníka rozhodne poprela. Ministerstvo spravodlivosti a úrad štátneho kontrolóra však uviedli, že medializované informácie prešetrujú, pretože použitie programu Pegasus na monitorovanie izraelských občanov by predstavovalo "vážne porušenie súkromia".

Izraelské ministerstvo obrany, ktoré musí schváliť všetky vývozy produktov obranného priemyslu vyrobené v Izraeli, začalo vyšetrovanie predaja systému Pegasus do zahraničia.

Štátny kontrolór Matanjahu Englman v utorok povedal, že rozšíri svoje prebiehajúce vyšetrovanie používania sledovacej technológie orgánmi činnými v trestnom konaní o najnovšie podozrenia týkajúce sa softvéru Pegasus.

Spresnil, že by sa zameral najmä na "rovnováhu" medzi "užitočnosťou" sledovacích nástrojov pri vyšetrovaní a "porušovaním práva na súkromie".

Minister spravodlivosti Sa'ar, ktorý je Netanjahuovým kritikom a politickým rivalom, v stredu v parlamente povedal, že plne podporuje vyšetrovanie podozrení.

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu.
Foto: TASR/AP


"Je obrovský rozdiel medzi tvrdeniami v článku (denníka Calcalist) a vyhláseniami polície," povedal Sa'ar pred právnym výborom v izraelskom parlamente, Knesete.

Minister spravodlivosti narážal zrejme na vyjadrenia ministra verejnej bezpečnosti Omera Bar-Leva, podľa ktorého neexistuje "žiadna prax odpočúvania alebo hackovania zariadení zo strany polície bez súhlasu sudcu".

AFP dodala, že izraelské bezpečnostné zložky majú široký priestor na sledovanie osôb so súhlasom súdu.

Pegasus je softvér vytvorený firmou NSO Group na boj proti globálnemu terorizmu a predávaný na tento účel aj do iných krajín. Ide o nástroj vzdialeného prístupu (RAT) s funkciami spajvéru.

Jeho varianty pre Android sú schopné extrahovať dáta z populárnych chatovacích aplikácií sú WhatsApp, Facebook a Viber, či z e-mailových klientov a prehliadačov. Spyware používateľov na diaľku sledovať prostredníctvom mikrofónu a kamery telefónu a okrem toho môže vytvárať snímky obrazovky alebo zaznamenávať písanie textu na klávesnici.

Veľká kauza súvisiaca s programom Pegasus vypukla v júli roku 2021 po tom, ako unikol zoznam asi 50.000 potenciálnych cieľov sledovania - vrátane novinárov, aktivistov a politikov.

Z analýzy uniknutého zoznamu vyplynulo, že obeťami sledovania prostredníctvom softvéru Pegasus bolo najmenej 180 novinárov v 20 krajinách, ktorých zariadenia sa mohli v období od roku 2016 do júna 2021 stať terčmi sledovania. Medzi ďalšie ciele patrilo i 85 ľudskoprávnych aktivistov a viac ako 600 politikov a vládnych predstaviteľov vrátane hláv štátov, premiérov a ministrov.

NSO Group odmieta akékoľvek previnenie. Táto technologická firma, založená v roku 2010, sídli v izraelskom meste Herzlija neďaleko Tel Avivu a pre vládu vyvíja softvér na boj proti terorizmu a ďalším zločinom. Svoj produkt vyváža do 45 krajín sveta, a to so súhlasom izraelskej vlády.