Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Izrael: Pri útokoch zahynulo najmenej 100 ľudí, zranených je 900 osôb

Horiace autá na parkovisku pri obytnom dome po tom, ako ich zasiahli rakety vystrelené z pásma Gazy v izraelskom meste Aškelon 7. októbra 2023. Vodca islamistického hnutia Hamas oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. V Jeruzaleme sa rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach. TASR správu prevzala v sobotu z agentúr AP a AFP. Foto: TASR/AP

Dnes ráno spustilo militatntné hnutie Hamas raketové útoky proti južnému Izraelu a jeho bojovníci prekvapivo prenikli aj na izraelské územie.

Tel Aviv/Gaza 7. októbra (TASR) - Najmenej 100 ľudí zahynulo a približne 900 utrpelo zranenia v Izraeli pri rozsiahlych útokoch palestínskych militantov z pásma Gazy, informovali v sobotu izraelské médiá s odvolaním sa na zdravotníkov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Izraelské následné odvetné útoky zabili v pásme Gazy 198 ľudí a zranili ďalších 1600 osôb, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v tejto palestínskej enkláve.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, vypálilo v sobotu ráno na Izrael 2200 rakiet a spustilo tak deň násilia.

Ozbrojení Palestínčania prenikli na územie Izraela aj po súši, po mori a zo vzduchu. Ich masívny útok bol prekvapením, uviedla izraelská armáda. V súčasnosti prebiehajú ťažké boje medzi militantmi z Hamasu a izraelskou armádou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael je vo vojne.

Počet mŕtvych na oboch stranách stúpa priebežne celý deň. Úrady v Izraeli najprv hlásili jednu zabitú obeť, 60-ročnú ženu v meste Gedera. Zomrela, keď raketa Hamasu zasiahla bytový dom, v ktorom bývala. Počet zabitých potom úrady aktualizovali na 22, následne ich zvýšili na najmenej 100.

Úrady v palestínskej enkláve, v pásme Gazy, pôvodne oznámili 22 zabitých, ale tento počet čoskoro zvýšili.

Vzhľadom na meniacu sa situáciu je možné, že počty mŕtvych a ranených budú na oboch stranách ďalej stúpať.

Bojuje sa na 22 miestach južného Izraela



Izraelská armáda v sobotu oznámila, že na 22 miestach južného Izraela pokračujú boje aj po 12 hodinách od spustenia útokov militantov z palestínskeho hnutia Hamas, ktorým sa prekvapujúco podarilo preniknúť do tejto oblasti. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Hlavný hovorca izraelskej armády kontradmirál Daniel Hagari vo vyhlásení uviedol, že "v južnom Izraeli nie je komunita, kde by sme nemali vojakov". Dodal, že Izrael znovu získal kontrolu v niektorých komunitách, ale armáda tam chodí preverovať situáciu, aby sa uistila, že sú v bezpečí.

Hagari tiež potvrdil, že rukojemníci sú stále zadržiavaní v dvoch mestách - Ofakim a Beeri.

"Sú tam špeciálne sily s vysokopostavenými veliteľmi a vedú boje s ostrou streľbou," uviedol hovorca izraelskej armády.

Doplnil, že Izrael zo vzduchu útočí na ciele v pásme Gazy a už sa blíži začiatok pozemných operácií. Neposkytol presnejšie informácie, ale dodal, že do tejto prísne opevnenej, stráženej oblasti posielajú ďalšie štyri divízie vojakov a tanky.

Izraelské lietadlá zasiahli viacpodlažné budovy



Izraelské bojové lietadlá zasiahli v sobotu v Gaze tri viacpodlažné budovy, informovali novinári agentúry AFP.

"Teroristická organizácia Hamas zámerne umiestňuje svoje vojenské prostriedky do srdca civilného obyvateľstva v pásme Gazy," uviedla armáda vo vyhlásení potvrdzujúcom útok.

"Pred útokom IDF (armáda) vopred varovala okupantov... a požiadala ich o evakuáciu," uviedla izraelská armáda.

V Gaze bez elektriny



Izrael v sobotu prikázal štátnej elektrárenskej spoločnosti, aby zastavila dodávky do pásma Gazy. Ide o reakciu na prekvapivý útok palestínskej militantnej skupiny Hamas proti Izraelu, uviedol minister energetiky. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Podpísal som príkaz, ktorý nariaďuje (izraelskej) elektrárenskej spoločnosti zastaviť dodávky do Gazy," uviedol vo vyhlásení minister energetiky Israel Katz.

Plamene a dym stúpajú po izraelskom leteckom útoku na Gazu 7. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


V Gaze zomrelo najmenej 232 ľudí



Počet obetí konfliktu s Izraelom v Gaze stúpol na 232. TASR informuje podľa agentúry AFP a webu BBC.

Predstaviteľ palestínskeho ministerstva zdravotníctva pre BBC povedal, že od začiatku izraelských útokov dnes ráno zahynulo v Gaze najmenej 232 ľudí. Zranenia utrpelo podľa ministerstva najmenej 1790 ľudí.

Dnes ráno spustilo militatntné hnutie Hamas raketové útoky proti južnému Izraelu a jeho bojovníci prekvapivo prenikli aj na izraelské územie.

Izraelský premiér vyzval opozíciu k vytvoreniu mimoriadnej národnej vlády



Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa vyhlásenia svojej strany Likud vyzval opozičných lídrov Jaira Lapida a Bennyho Ganca, aby spoločne vytvorili mimoriadnu národnú vládu. TASR informuje podľa webu BBC.

Ide o reakciu na útok militatntného hnutia Hamas s pásma Gazy proti južnému Izraelu. Lapid predtým izraelským médiám povedal, že je ochotný vytvoriť s Netanjahuom mimoriadnu vládu.

"Pred chvíľou som sa stretol s premiérom Netanjahuom. Povedal som mu, že v tejto mimoriadnej situácii som ochotný s ním zostaviť núdzovú, úzku, profesionálnu vládu. Netanjahu vie, že so súčasným nefunkčným bezpečnostným kabinetom nemôže zvládnuť vojnu," povedal Lapid, šéf opozičnej strany Ješ atid (Budúcnosť existuje).

Verejnoprávna televízia Kan uviedla, že Lapid a Gantz sa v sobotu večer stretávajú, aby prediskutovali podmienky ich vstupu do vlády.