Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael prijal prvého veľvyslanca Spojených arabských emirátov

Izraelský prezident Reuven Rivlin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Veľvyslanec Spojených arabských emirátov Muhammad al-Chádža odovzdal svoje poverovacie listiny izraelskému prezidentovi na ceremónii v Jeruzaleme.

Jeruzalem 1. marca (TASR) - Izraelský prezident Reuven Rivlin prijal v pondelok oficiálne prvého veľvyslanca zo Spojených arabských emirátov (SAE). Stalo sa tak po minuloročnej dohode oboch krajín o normalizácii vzájomných vzťahov. Informovala o tom agentúra AFP.

Veľvyslanec Spojených arabských emirátov Muhammad al-Chádža odovzdal svoje poverovacie listiny izraelskému prezidentovi na ceremónii v Jeruzaleme.

SAE sú prvou krajinou, ktorá súhlasila s nadviazaním úplných diplomatických vzťahov s Izraelom na základe tzv. Abrahámskych dohôd. Tie medzi oboma krajinami minulý rok sprostredkoval bývalý americký prezident Donald Trump.

Dohody prelomili dlhoročný konsenzus arabských krajín, že s Izraelom by nemali existovať oficiálne vzťahy, kým sa nedosiahne mierová dohoda medzi Izraelom a Palestínčanmi. SAE sú len treťou arabskou krajinou, ktorá nadviazala oficiálne vzťahy s Izraelom. Prvou bol Egypt v roku 1979 a nasledovalo Jordánsko v roku 1994.

Chádža uviedol, že je "hrdý na to, že môže byť prvým veľvyslancom Emirátov v Izraeli" a dúfa, "že tento vzťah prinesie ľuďom na Blízkom východe mier a prosperitu".

Izrael otvoril svoje veľvyslanectvo v Spojených arabských emirátoch v januári a obe krajiny už podpísali zmluvu o priamych letoch bez potreby víz a dohody o vede a technike či ochrane investícií.