Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Schválenie balíka pomoci prichádza v čase, keď vojna medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy prekročila 200 dní, pripomína AFP.

Jeruzalem 24. apríla (TASR) - Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo "silný odkaz". TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Ďakujem americkému Senátu za prijatie izraelského balíka pomoci s drvivou väčšinou oboch strán," napísal Kac na platforme X krátko po tom, čo americký Kongres túto pomoc definitívne schválil.

"Balík pomoci Izraelu, prijatý teraz už oboma komorami Kongresu, je jasným dôkazom sily našej aliancie a silným odkazom pre všetkých našich nepriateľov," dodal šéf izraelskej diplomacie.

Schválenie balíka pomoci prichádza v čase, keď vojna medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy prekročila 200 dní, pripomína AFP. Konflikt bol vyvolaný útokom palestínskych extrémistov na Izrael, ktorý si 7. októbra 2023 vyžiadal životy približne 1170 ľudí, prevažne civilistov.

Izrael reagoval vojenskou ofenzívou do Pásma Gazy a zaviazal sa eliminovať hnutie Hamas.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy uvádza, že počas izraelskej ofenzívy zahynulo v tejto palestínskej enkláve už 34.183 ľudí, pričom väčšinu obetí tvoria ženy a deti.