Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izrael si predvolal ruského veľvyslanca pre návštevu delegácie Hamasu

Ľudia sa zúčastňujú na demonštrácii v rámci kampane solidarity s Palestínou v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Kensingstone v Londýne, kde počet obetí stúpa v dôsledku pokračujúceho násilia v Izraeli a Gaze po útoku Hamasu, pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Rusko má dobré vzťahy s Hamasom, ktorý na rozdiel od západných krajín nepovažuje za teroristickú skupinu.

Tel Aviv 29. októbra (TASR) - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v Tel Avive Anatoľa Viktorova, aby mu vyjadrilo nesúhlas s návštevou predstaviteľov palestínskeho militantného hnutia Hamas v Moskve. V nedeľu to oznámil hovorca izraelského rezortu diplomacie, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Izrael objasnil ruskému veľvyslancovi, že negatívne vníma "nedostatok jednoznačného a jasného odsúdenia teroristickej organizácie Hamas zo strany Moskvy", povedal hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí.

Rusko prijatím zástupcov Hamasu vyjadrilo "posolstvo legitímnosti terorizmu proti Izraelčanom", dodal.

Predstavitelia ruského rezortu diplomacie sa s delegáciou hnutia Hamas stretli tento týždeň v Moskve. Diskutovali o prepustení rukojemníkov, ktorých militanti zadržali počas útoku na Izrael zo 7. októbra, a o evakuácii ruských občanov a ďalších cudzincov z tejto palestínskej enklávy, vyplýva z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí.

Rusko má dobré vzťahy s Hamasom, ktorý na rozdiel od západných krajín nepovažuje za teroristickú skupinu.