Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael si pripomína šesť miliónov obetí holokaustu

Na snímke kvety umiestnené na nápise koncentračného tábora Bergen-Belsen v Sieni pamäti pri príležitosti Dňa pamiatky mučeníkov a hrdinov holokaustu v múzeu holokaustu Yad Vashem v Jeruzaleme, štvrtok 28. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett v stredu neskoro večer v prejave v pamätníku Jad va-Šem vyzval na ukončenie politických sporov v Izraeli, ktoré podľa neho môžu viesť k rozkladu štátu zvnútra.

Tel Aviv 28. apríla (TASR) - Zvukom sirén si obyvatelia Izraela vo štvrtok pripomenuli pamiatku šiestich miliónov židovských obetí holokaustu.

Zvyčajne rušný život v krajine po rozozvučaní sirén o 10.00 h miestneho času na dve minúty ustal: zastavili sa idúce autá i chodci na uliciach, z ktorých mnohí z nich stáli so sklonenými hlavami, aby tak vzdali poctu mŕtvym, uviedla agentúra AP.

Zvuk sirén zároveň ohlásil pokračovanie hlavných spomienkových obradov, ktoré sa začali v stredu večer zhromaždením v múzeu holokaustu Jad va-Šem v Jeruzaleme.

Spomienkové podujatia sa uskutočnia aj na iných miestach vrátane parlamentu, kde sa koná tradičné čítanie mien obetí holokaustu.

Izraelský premiér Naftali Bennett v stredu neskoro večer v prejave v pamätníku Jad va-Šem vyzval na ukončenie politických sporov v Izraeli, ktoré podľa neho môžu viesť k rozkladu štátu zvnútra. Varoval aj pred antisemitskou rétorikou a pokusmi porovnávať vyvražďovanie európskych židov s inými zverstvami, napríklad s vojnou na Ukrajine.

Okrem Bennetta, izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga a ďalších politikov sa na stredajšom podujatí zúčastnili aj pozostalí, ktorí zapálili šesť fakieľ - za šesť miliónov ľudí zavraždených nacistami a ich kolaborantmi.

Osobitným hosťom večera bola predsedníčka nemeckého parlamentu Bärbel Basová.

AP pripomenula, že Izrael bol založený v roku 1948 ako útočisko pre židov po holokauste. Momentálne tam žije približne 165.000 ľudí, ktorí prežili holokaust.

Izrael vynakladá veľké úsilie na pripomínanie si obetí holokaustu a tých, ktorí prežili, považuje za hrdinov. Mnohí z preživších však zápasia s chudobou a izoláciou - tá sa prejavila počas pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 i po nej, dodala AP. Mnohí takíto ľudia sú odkázaní na to, aby žili z vládnej podpory a darov.

Reštaurácie a zábavné podniky zostávajú v deň spomienky na obete holokaustu (Jom ha-šoa) zatvorené, rádiá hrajú tklivú hudbu a televízne stanice vysielajú dokumentárne filmy a iné materiály súvisiace s holokaustom.