Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael spúšťa očkovanie štvrtou dávkou vakcíny pre rizikové skupiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odporúčanie doteraz vzťahovalo len na ľudí nad 60 rokov, ľudí s oslabenou imunitou a pre zdravotnícky personál.

Jeruzalem 27. januára (TASR) - Izrael spúšťa očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti COVID-19 pre všetkých dospelých, ktorí patria do jednej z rizikových skupín. V stredu večer to oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra DPA.

Nárok na štvrtú dávku očkovacej látky majú všetci dospelí, ktorí sú vystavení osobitnému riziku infekcie. Ďalšie posilňujúce očkovanie sa podáva najmenej štyri mesiace po podaní tretej dávky.

Generálny riaditeľ izraelského ministerstva zdravotníctva Nachman Aš sa pre podávanie štvrtej dávky pre širšiu skupinu obyvateľstva rozhodol po "pozitívnych skúsenostiach" s očkovaním u ľudí nad 60 rokov. Podľa neho je ochrana pred infekciou až dvakrát vyššia ako po tretej dávke. Ochrana pred závažným priebehom ochorenia je údajne ešte vyššia. DPA pripomenula, že Aš sa rozhodol "len čiastočne" riadiť závermi komisie odborníkov, ktorá v utorok odporučila podávať štvrtú dávku všetkým občanom nad 18 rokov.

V Izraeli už doteraz dostalo štvrtú dávku vakcíny viac ako 610.000 ľudí. Odporúčanie doteraz vzťahovalo len na ľudí nad 60 rokov, ľudí s oslabenou imunitou a pre zdravotnícky personál.

V židovskom štáte však nevládne široká zhoda na potrebe podávať ďalšiu posilňujúcu dávku. Napríklad vedúca výskumníčka štúdie skúmajúcej účinnosť štvrtej dávky minulý týždeň vyjadrila pochybnosti o výhodách takéhoto kroku. Gili Regevová Jochajová, ktorá je riaditeľkou oddelenia pre nákazlivé choroby v Zdravotnom stredisku Šeba v Tel Avive, povedala, že prvé výsledky jej štúdie ukázali, že štvrtá dávka neposkytuje omnoho viac dodatočnej ochrany.