Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Izrael spustil najväčšie vojenské cvičenie za uplynulé desaťročia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hovorca armády spresnil, že do cvičení majú byť zapojení vojaci aj záložníci zo všetkých jednotiek IDF.

Jeruzalem 10. mája (TASR) - Izraelské obranné sily (IDF) v utorok oznámili, že začali jedno zo svojich najväčších vojenských cvičení za uplynulé desaťročia. Manévre s názvom Ohnivé vozy (Chariots of Fire) majú trvať mesiac. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"Vojaci zo všetkých zložiek IDF budú spoločne trénovať, aby zvýšili našu obrannú pripravenosť na zemi, vo vzduchu, na mori a v kyberpriestore," informovala izraelská armáda prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Cvičenie má za cieľ zlepšiť bojaschopnosť a preveriť pripravenosť armády na intenzívny a dlhý boj. Hovorca armády spresnil, že do cvičení majú byť zapojení vojaci aj záložníci zo všetkých jednotiek IDF.

"Žiaľ, stále pretrvávajú hrozby, či už zo strany našich nepriateľských krajín, menovite Iránu, alebo teroristických organizácií ako Hamas, Palestínsky islamský džihád či Hizballáh," dodal hovorca.

Cvičenie podobného rozsahu minulý rok odložili krátko po tom, ako sa začala 11-dňová vojna v pásme Gazy. Počas nej dopadlo na územie Izraela zhruba 4000 rakiet.

"Počas cvičenia budú vojaci IDF pokračovať vo vykonávaní protiteroristických aktivít a posilňovaní obranného úsilia pri bezpečnostnej bariére v Judei a Samárii," uviedla armáda vo vyhlásení.

Židovský štát chce otestovať aj systém protiraketovej obrany Arrow 3, o ktorý prejavilo záujem Nemecko. Cvičenie sa koná v čase rastúceho regionálneho napätia, pričom situácia na hraniciach Izraela s Libanonom a Sýriou sa považuje za citlivú, pripomenula DPA.