Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tajná služba v Izraeli rozložila teroristickú sieť v Predjordánsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zhabané boli aj peniaze, zbrane i materiál na výrobu bômb.

Jeruzalem 22. novembra (TASR) - Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet v pondelok oznámila, že na okupovanom západnom brehu Jordánu (Tajná služba rozložila "teroristickú sieť" Hamasu v Predjordánsku) zatkla desiatky členov islamistického hnutia Hamas, ktorí pripravovali protiizraelské útoky. Informovala o tom agentúra AFP.

Oznámenie prišlo deň po tom, čo člen Hamasu v jeruzalemskom Starom meste spustil paľbu, pričom zabil jedného Izraelčana a ďalších štyroch zranil. Polícia útočníka zastrelila.

Podľa Šin Bet vedenie Hamasu v zahraničí na čele so Salehom Arourim stálo za poslednou odhalenou aktivitou "zameranou na uskutočnenie útokov na západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme, ako aj bombových útokov v Izraeli".

Príslušníci Šin Betu, armády a polície zatkli v uplynulých týždňoch "v Predjordánsku viac ako 50 členov Hamasu, ktorí sa podieľali na vytváraní teroristickej siete", uviedla tajná služba. Zhabané boli aj peniaze, zbrane i materiál na výrobu bômb.

Izrael obsadil západný breh Jordánu a východný Jeruzalem počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínčania chcú na tomto území zriadiť palestínsky štát s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Izrael tiež v roku 2007 sprísnil blokádu pásma Gazy, keď ho ovládol Hamas. Izrael, USA i EÚ považujú Hamas za teroristickú organizáciu.