Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izrael tvrdí, že rukojemníci prepustení Hamasom sú v dobrom stave

Ľudia sa tešia v Tel Avive po oznámení, že palestínske islamistické hnutie Hamas prepustilo prvú skupinu 13 izraelských rukojemníkov, ktorých zadržiavalo v Pásme Gazy v piatok 24. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Prepustenie zajatcov je súčasťou dohody o prímerí.

Tel Aviv 24. novembra (TASR) - Prvá skupina 24 prepustených rukojemníkov z Pásma Gazy podstúpila lekárske testy a je v "dobrom stave", uviedol vo štvrtok hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Zatiaľ čo dvaja z rukojemníkov boli z neznámych dôvodov prevezení priamo do nemocnice, 22 postihnutých osôb bolo prevezených na základňu vzdušných síl v Negevskej púšti. Potom ich vrtuľníky vzdušných síl previezli do nemocníc, dodal Hagari.

K prepusteniu 24 zajatcov palestínskeho militantného hnutia Hamas došlo na základe dohody dosiahnutej medzi Izraelom a Hamasom. Podľa Kataru, ktorý sprostredkoval štvordňové prímerie a výmenu rukojemníkov s ostatnými, je medzi prepustenými 13 Izraelčanov, desať občanov Thajska a jeden Filipínčan.

Medzi 50 rukojemníkmi, ktorých by hnutie Hamas malo na základe dohody s Izraelom prepustiť, sú najmenej traja Američania. Toto islamistické hnutie v piatok prepustilo prvú skupinu 24 osôb, Američania však medzi nimi neboli. Celkovo desať amerických občanov je vyhlásených za nezvestných.

Prepustenie zajatcov je súčasťou dohody o prímerí. Počas štyroch dní sa plánuje oslobodenie najmenej 50 žien a detí zadržiavaných Hamasom a približne 150 palestínskych väzňov, väčšinou žien a maloletých, z izraelských väzníc.