Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael údajne podnikol nálet na sýrske prístavné mesto

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry DPA išlo o zriedkavý útok na dôležitý stredomorský prístav, kam smeruje veľká časť sýrskeho dovozu.

Damask 7. decembra (TASR) - Izraelské bojové lietadlá podnikli v utorok v skorých ranných hodinách raketový útok na sýrsky prístav v meste Lázikíja, uviedla štátna agentúra SANA.

"Dnes o 1.23 h miestneho času (00.23 h SEČ) izraelský nepriateľ podnikol letecký útok," informovala SANA s odvolaním sa na armádny zdroj s tým, že Sýria aktivovala svoj systém protivzdušnej obrany proti "izraelskej agresii".

Podľa zmieneného zdroja niekoľko rakiet zasiahlo prístavnú oblasť s kontajnermi a niektoré z nich začali horieť. Nálet si nevyžiadal žiadne obete na životoch, dodal zdroj.

Podľa agentúry DPA išlo o zriedkavý útok na dôležitý stredomorský prístav, kam smeruje veľká časť sýrskeho dovozu.

Sýrska štátna televízia informovala, že hasičom sa podarilo dostať požiar pod kontrolu, píše agentúra AFP.

Izraelská armáda sa k údajnému útoku nevyjadrila.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii - v roku 2011 - tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. Izraelská armáda sa k týmto svojim akciám priznáva len v ojedinelých prípadoch.

Tvrdí, že ich podniká v snahe zabrániť proiránskym milíciám, aby v Sýrii otvorili druhý front proti Izraelu a aby sa tak Sýria stala baštou jej úhlavného nepriateľa - Iránu.