Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izrael údajne zabil na západnom brehu Jordánu desať militantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izraelské jednotky alebo osadníci zabili na západnom brehu Jordánu od 7. októbra 2023 približne 480 Palestínčanov, uvádzajú palestínske zdroje.

Tel Aviv 20. apríla (TASR) - Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala v sobotu izraelská armáda. TASR o tom píše na základe agentúry AFP.

"Bezpečnostné sily počas viac ako 40 hodín trvajúcich bojov zlikvidovali desať teroristov," uviedla armáda vo vyhlásení. Dodala, že pri zásahu utrpelo zranenia aj osem vojakov a jeden policajt.

Obyvatelia, ktorých oslovila agentúra AFP, uviedli, že v utečeneckom tábore je výpadok elektriny a chýbajú tam potraviny, pričom nikto nesmie vstúpiť ani odísť.

Izraelské ozbrojené sily vykonali v tejto oblasti počas piatka a soboty operáciu, ktorá bola podľa armády zameraná proti ozbrojeným odporcom. Tí na nich predtým strieľali a zaútočili výbušninami.

Od začiatku minulého roka sa na západnom brehu Jordánu, ktorý Izrael okupuje od roku 1967, rozmohli násilnosti. Násilie sa ďalej stupňuje od 7. októbra minulého roka, keď vypukla vojna v Pásme Gazy. Izraelské sily tvrdia, že ich časté nálety na západnom brehu Jordánu sú zamerané na palestínskych militantov, ale medzi mŕtvymi sú často aj civilisti, píše AFP.

Izraelské jednotky alebo osadníci zabili na západnom brehu Jordánu od 7. októbra 2023 približne 480 Palestínčanov, uvádzajú palestínske zdroje.