Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael upozorňuje svojich občanov na vysoké riziko útoku v Egypte

Izraelská vlajka, ilustračná snímka Foto:

Rada zvýšila stupeň varovania pred útokmi na Sinajskom polostrove v súvislosti s dnešným výročím revolúcie v Egypte z roku 2011.

Jeruzalem 25. januára (TASR) - Izrael vyzval dnes svojich občanov, aby okamžite opustili Sinajský polostrov, pretože "existuje veľmi vysoké riziko", že tam dôjde k teroristickému útoku. Ako možný cieľ sa spomínajú turistické strediská v tejto oblasti. Oznámila to dnes izraelská Národná bezpečnostná rada.

Rada zvýšila stupeň varovania pred útokmi na Sinajskom polostrove v súvislosti s dnešným výročím revolúcie v Egypte z roku 2011.

Východné pobrežie Sinajského polostrova bývalo svojho času častým cieľom zahraničných turistov a má rozsiahlu hotelovú infraštruktúru. Po nepokojoch, ktoré v Egypte nastali pred šiestimi rokmi, i vzhľadom na pretrvávajúcu politickú nestabilitu tam však turistický ruch utrpel veľké finančné straty.

Veľkou ranou bola udalosť z konca roka 2015, keď sa krátko po štarte nad Sinajom zrútilo lietadlo s vracajúcimi sa ruskými turistami.

K zodpovednosti za pád lietadla sa prihlásila miestna vetva džihádistickej organizácie Islamský štát, ktorá tvrdila, že stroj zostrelila. Ruské úrady označili za príčinu leteckej katastrofy výbuch bombovej nálože na palube lietadla.