Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael: USA začali vyšetrovať zastrelenie novinárky abú Aklaovej

Na archívnej snímke Palestínčan drží sviečku a fotografiu zavraždenej palestínsko-americkej novinárky Šírín abú Aklaovej v Gaze. Foto: TASR/AP

Izrael zároveň označil toto vyšetrovanie zo strany USA za "hrubú chybu" a uviedol, že pri ňom nebude spolupracovať.

Jeruzalem 15. novembra (TASR) - Izrael v pondelok potvrdil, že vláda Spojených štátov začala vyšetrovanie v prípade zastrelenia novinárky panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Izrael zároveň označil toto vyšetrovanie zo strany USA za "hrubú chybu" a uviedol, že pri ňom nebude spolupracovať.

Izraelský minister obrany Benny Ganc to uviedol na sociálnej sieti Twitter. Jeho krajina dala podľa neho Spojeným štátom najavo, že "nebude spolupracovať pri žiadnom externom vyšetrovaní".

"Nedovolíme zasahovanie do vnútorných záležitostí Izraela," dodal Ganc.

Palestínski predstavitelia, rodina abú Aklaovej i samotná televízia al-Džazíra obviňuje Izrael zo zámerného zacielenia a následného zabitia 51-ročnej novinárky, ktorá bola v máji zastrelená na okupovanom západnom brehu Jordánu počas výkonu povolania. Abú Aklaová mala pritom na sebe helmu a ochrannú vestu označenú s nápisom "press" (médiá).

Palestínska novinárka, ktorá mala aj americké občianstvo, dve desaťročia pokrývala izraelské operácie na palestínskych územiach. Izrael pripustil, že ju pravdepodobne zabila izraelská paľba, rázne však odmietol tvrdenia, podľa ktorých na ňu vojak namieril zámerne, pripomína AP.