Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael útočil v pásme Gazy, reagoval na vypustenie zápalných balónov

Dvaja izraelskí vojaci kráčajú okolo delostreleckej jednotky na hranici Izraela s pásmom Gazy, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Armáda bez ďalších podrobností uviedla, že zasiahla vojenskú základňu militantného hnutia Hamas, ktorá sa nachádzala v blízkosti školy a ďalších objektov využívaných alebo obývaných civilistami.

Jeruzalem 26. júla (TASR) - Izraelské bojové lietadlá v noci na nedeľu zasiahli cieľ na juhu palestínskeho pásma Gazy. Útok bol reakciou na opätovné vypustenie zápalných balónov, ktoré na juhu Izraela spôsobili najmenej tri požiare. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie izraelskej armády.

Armáda bez ďalších podrobností uviedla, že zasiahla vojenskú základňu militantného hnutia Hamas, ktorá sa nachádzala v blízkosti školy a ďalších objektov využívaných alebo obývaných civilistami. O prípadných zranených alebo obetiach neboli bezprostredne dostupné žiadne informácie.

K náletu došlo niekoľko hodín po tom, ako na územie Izraela dopadli zápalné balóny vypustené aktivistami napojenými na militantov z Hamasu, ovládajúceho pásmo Gazy. Tí na sociálnych sieťach zverejnili fotografie a videá z vypúšťania balónov. Na jednom z nich bol napísaný odkaz "Čas sa kráti".

Izraelský úrad koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach (COGAT) v nedeľu oznámil, že zúžil rybolovnú zónu pre rybárov z pásma Gazy z 12 na šesť námorných míľ. Tento krok je bežnou reakciou Izraela na podobné akcie Palestínčanov.

K opätovnému vypusteniu zápalných balónov došlo po trojtýždňovej prestávke a dva mesiace po skončení 11-dňovej vojny medzi Izraelom a Hamasom. Islamská militantná skupina týmto spôsobom podľa AP dáva najavo svoju nespokojnosť s tým, že židovský štát urobil po ukončení bojov málo pre zmiernenie ochromujúcej blokády pásma Gazy zavedenej v rolu 2007, ako aj s oneskorením nepriamych rokovaní s Izraelom o obnovení finančnej pomoci Gaze zo strany Kataru.