Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelčan v OSN opustil rokovaciu sálu, kým hovoril palestínsky kolega

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu v Gaza City, archívne foto. Foto: TASR/AP

Urobil tak na protest proti výrokom, ktoré zazneli v prejave palestínskeho veľvyslanca pri OSN Rijáda Mansúra.

New York 20. mája (TASR) - Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan opustil vo štvrtok rokovaciu sálu, v ktorej sa konalo zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Urobil tak na protest proti výrokom, ktoré zazneli v prejave palestínskeho veľvyslanca pri OSN Rijáda Mansúra. Informoval o tom spravodajský portál The Times of Israel.

Valnému zhromaždeniu sa predtým prihovoril aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý pokračujúce prestrelky medzi izraelskými jednotkami a palestínskymi militantnými skupinami vrátane hnutia Hamas označil za neprijateľné. Zdôraznil, že "boje musia okamžite prestať".

"Som hlboko šokovaný pokračujúcim leteckým a delostreleckým bombardovaním izraelskými obrannými silami v Gaze," uviedol Guterres o izraelských útokoch, v ktorých prišlo o život viac ako 200 Palestínčanov vrátane 60 detí.

Zároveň dodal, že "neprijateľné" je aj "nevyberavé odpaľovanie rakiet Hamasom a inými militantnými skupinami" na obývané oblasti Izraela, ktoré si už vyžiadalo 12 obetí vrátane dvoch detí.

Guterres označil za nevyhnutné dosiahnuť deeskaláciu v prebiehajúcom konflikte, "aby sme zabránili nekontrolovateľnej cezhraničnej bezpečnostnej a humanitárnej kríze".

Súčasne apeloval, aby sa obnovili rokovania, ktorých cieľom je dosiahnuť realizáciu riešenia dlhoročného konfliktu na Blízkom východe v podobe existencie dvoch štátov - izraelského a palestínskeho - v hraniciach z roku 1967.