Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael začal s očkovaním palestínskych pracovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očkovanie týchto Palestínčanov sa malo začať už skôr - termín však bol posunutý.

Jeruzalem 8. marca (TASR) - Izrael v pondelok začal s očkovaním palestínskych pracovníkov, ktorí pracujú v Izraeli a v jeho osadách na západnom brehu Jordánu. Informovala o tom agentúra AP.

Palestínski pracovníci dostali od izraelskej národnej zdravotníckej záchrannej služby Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda) vakcínu vyvinutú spoločnosťou Moderna. Približne 100.000 Palestínčanov má v Izraeli pracovné povolenie, píše agentúra DPA.

Izraelský úrad COGAT pre koordináciu vládnych aktivít na palestínskych územiach v piatok (5. marca) uviedol, že očkovanie týchto Palestínčanov sa malo začať už skôr - termín však bol posunutý.

Izrael doteraz zabezpečil len malé množstvo vakcín pre Palestínčanov z oblasti pásma Gazy a západného brehu Jordánu, čo bolo aj predmetom medzinárodnej kritiky, pripomína AP.

Izraelskí predstavitelia uviedli, že prioritou je pre nich vakcinácia vlastného obyvateľstva. V Izraeli žije 9,3 milióna ľudí, ktorým bolo doteraz podaných viac ako 8,7 milióna dávok vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech. Viac než 3,7 milióna Izraelčanov (viac ako 40 percent obyvateľov krajiny) už dostalo obe dávky vakcíny.