Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izrael v reakcii na raketové útoky zaútočil na ciele hnutia Hamas

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednu raketu zachytil izraelský systém protiraketovej obrany, ďalšie tri explodovali. Vo viacerých mestách na juhu Izraela zazneli sirény oznamujúce letecký poplach.

Tel Aviv 4. novembra (TASR) - Izrael v piatok ráno letecky zaútočil na ciele palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy. Reagoval tým na štvrtkové raketové útoky palestínskych militantov namierené na Izrael. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Cieľom izraelských útokov bolo podľa podľa izraelských médií podzemné zariadenie v pásme Gazy, ktoré Hamas používa na výrobu rakiet.

Štvrtkové útoky palestínskych Militantov boli prvé od od konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Palestínsky islamský džihád na začiatku augusta. Jednu raketu zachytil izraelský systém protiraketovej obrany, ďalšie tri explodovali. Vo viacerých mestách na juhu Izraela zazneli sirény oznamujúce letecký poplach.

Za raketové útoky je podľa správ miestnych médií zodpovedná militantná skupina Palestínsky islamský džihád. Tá je aktívna najmä v pásme Gazy, pripomína DPA.

Vo štvrtok prišiel počas zásahu izraelskej armády na okupovanom Západnom brehu Jordánu jeden z vedúcich členov brigády al-Kuds, ozbrojené krídlo organizácie Palestínsky islamský džihád.

Izraelská armáda spustila začiatkom augusta rozsiahlu operáciu voči tejto organizácii. Palestínski militanti následne vypálili na územie Izraela viac než 1000 rakiet. Po troch dňoch sa obe strany dohodli na prímerí.

V Izraeli sa v utorok 1. novembra konali parlamentné voľby, v ktorých zvíťazil blok pravicových a náboženských strán pod vedením bývalého premiéra Benjamina Netanjahua, pripomenula DPA.