Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael v reakcii na útoky uzavrel rybolovnú zónu pri pásme Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Palestínski militanti vystrelili z pásma Gazy na juh Izraela dve rakety po tom, ako Izrael v sobotu letecky zaútočil na pozície militantného hnutia Hamas.

Jeruzalem 16. augusta (TASR) - Izrael uzavrel rybolovnú zónu pri pobreží palestínskeho pásma Gazy v reakcii na sobotňajšie zrážky s palestínskymi militantmi, informovala v nedeľu agentúra AP.

Izraelský minister obrany Benny Ganc v reakcii na raketový útok nariadil uzavretie rybolovnej zóny až do odvolania.

Palestínski militanti vystrelili z pásma Gazy na juh Izraela dve rakety po tom, ako Izrael v sobotu letecky zaútočil na pozície militantného hnutia Hamas.

Izraelský nálet bol podľa izraelskej armády odvetou za ďalšie vypustenie zápalných balónov z pásma Gazy smerom na územie židovského štátu a pokusy palestínskych demonštrantov hádzať cez hraničný plot výbušniny. Balóny spôsobili v posledných dňoch desiatky požiarov, ktoré zničili v Izraeli poľnohospodársku pôdu.

Desiatky Palestínčanov sa zúčastnili na protestoch pozdĺž izraelského hraničného plota. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy uviedlo, že izraelská streľba zranila dvoch Palestínčanov.

Pásmo Gazy je od roku 2007, keď sa v ňom ujalo vlády hnutie Hamas, pod prísnou blokádou Egypta a Izraela, pripomína AP. Izrael hnutie Hamas obviňuje zo všetkých útokov z palestínskeho územia.

Hnutie Hamas odmietlo dohodu o normalizácii vzťahov Izraela so Spojenými arabskými emirátmi (SAE), ktorú tieto krajiny oznámili minulý týždeň.