Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael vyhlásil, že nemá nič spoločné s výbuchmi v Bejrúte

Trosky na ulici po masívnej explózii v Bejrúte 4. augusta 2020. Libanonskou metropolou Bejrút otriasli v utorok dva mohutné výbuchy, zranenia utrpeli desiatky ľudí, informovala agentúra AFP. Výbuchy hlásili z prístavu, bolo ich počuť vo veľkých častiach mesta. Tlaková vlna rozbila sklá na oknách budov a nad mestom sa vzniesol veľký oblak dymu. K výbuchom, ktorých príčina nebola bezprostredne známa, došlo v rušnej štvrti Hamrá. Libanonské médiá zverejnili snímky ľudí uväznených v troskách, niektorých zakrvavených. Foto: TASR/AP

Tlaková vlna poškodila aj prezidentský palác vo štvrti Baabdá, ale aj množstvo ďalších budov vrátane ruského veľvyslanectva.

Bejrút 4. augusta (TASR) - Izrael nemá nič spoločné s utorňajšími výbuchmi v libanonskej metropole Bejrút. Podľa agentúry TASS o tom informoval izraelský štátny rozhlas Kan citujúc zdroj z izraelských politických kruhov.

Podľa agentúry AFP libanonský premiér Hasan Dijáb medzitým vyhlásil stredu za deň štátneho smútku v dôsledku výbuchov, ku ktorým došlo v oblasti prístavu a ktoré si podľa predbežných informácií vyžiadali najmenej desať mŕtvych a stovky zranených.

Podľa televízie al-Arabíja utrpeli zranenia aj manželka a dcéra premiéra Dijába, taktiež niekoľko jeho poradcov.

Tlaková vlna poškodila aj prezidentský palác vo štvrti Baabdá, ale aj množstvo ďalších budov vrátane ruského veľvyslanectva.

Príčina výbuchov nebola bezprostredne známa. Agentúra TASS uviedla, že podľa televízie al-Hadas mohlo ísť o raketový útok a že podľa televízie al-Majádín došlo k výbuchu v sklade s petardami v blízkosti prístavu.

K výbuchom došlo v rušnej štvrti Hamrá. Libanonské médiá zverejnili snímky ľudí uväznených v troskách, niektorých zakrvavených. Korešpondent AFP z miesta výbuchov uviedol, že každý obchod v tejto obchodnej štvrti zostal poškodený, taktiež mnoho áut je zničených. Na ulici bolo podľa neho mnoho zranených vrátane detí, mnohí sa ponáhľali do blízkej nemocnice.

Výbuchy prišli v čase, keď Libanon čelí najhoršej hospodárskej kríze za posledné desaťročia, ktorá takmer polovicu obyvateľstva zanechala v chudobe.

AFP taktiež poznamenala, že osobitný tribunál pre Libanon v holandskom Haagu vynesie v piatok dlho očakávaný verdikt v kauze vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího a ďalších 21 ľudí, ktorí zahynuli 14. februára 2005 pri bombovom útoku v Bejrúte.

Súd s páchateľmi, štyrmi údajnými členmi libanonského šiitského hnutia Hizballáh, sa koná v ich neprítomnosti.