Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael vyhostil francúzsko-palestínskeho právnika

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vyhostenia môže vyvolať diplomatickú roztržku s Francúzskom, ktoré s týmto postupom nesúhlasí, informuje agentúra AP.

Jeruzalem 18. decembra (TASR) - Izrael v nedeľu ráno vyhostil francúzsko-palestínskeho právnika Salaha Hammouriho, uviedlo izraelské ministerstvo vnútra. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Hammouri "bol dnes ráno deportovaný do Francúzska po rozhodnutí ministerky vnútra Ajelet Šakedovej odobrať mu štatút pobytu," uviedlo v nedeľu ministerstvo vo vyhlásení.

Deportáciu tento týždeň potvrdil izraelský najvyšší súd, keď schválil pre Hammouriho odobranie práva na pobyt v Jeruzaleme.

Hammouri má francúzske občianstvo, ale dlhodobo žil v Jeruzaleme, kde mal legálne právo na pobyt. Od marca bol v tzv. administratívnej väzbe, ktorá umožňuje až pol roka zadržiavať potenciálne nebezpečné osoby bez vznesenia obvinení, pričom väzbu možno predĺžiť.

Vyhostenia môže vyvolať diplomatickú roztržku s Francúzskom, ktoré s týmto postupom nesúhlasí, informuje agentúra AP.

Izraelské úrady právnika obviňujú z členstva v Ľudovom fronte za oslobodenie Palestíny (PFLP). Izrael, Spojené štáty a Európska únia organizáciu považujú za "teroristickú skupinu".

Hammouri popiera svoje členstvo v PFLP a trvá na nevine aj v prípadoch, keď bol odsúdený. Išlo napríklad o prípravu atentátu na vplyvného rabína Ovadiu Josefa, duchovného vodcu ultraortodoxnej politickej strany Šás.

V posledných rokoch pracoval ako právnik pre mimovládnu organizáciu Addamír, ktorá pomáha väzneným Palestínčanom.