Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Izrael vypísal tendre na výstavbu na sporných územiach

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Tieto oblasti sú od roku 1967 okupované Izraelom; Palestínčania sú však podľa organizácie Mier teraz presvedčení, že východný Jeruzalem bude hlavným mestom ich budúceho štátu.

Jeruzalem 20. januára (TASR) - Izrael vypísal tender na výstavbu viac ako 2500 bytových jednotiek v oblasti Západného brehu Jordánu a východného Jeruzalema, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na izraelskú ľavicovú mimovládnu organizáciu Mier teraz (Šalom Achšav/Peace Now).

Izraelská vláda podľa AFP vypísala tender na výstavbu 2112 jednotiek na Západnom brehu Jordánu a 460 jednotiek vo východnej časti Jeruzalema. Tieto oblasti sú od roku 1967 okupované Izraelom; Palestínčania sú však podľa organizácie Mier teraz presvedčení, že východný Jeruzalem bude hlavným mestom ich budúceho štátu.

Mier teraz uviedla, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu týmito krokmi dáva novému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi najavo, že nemá v úmysle vyriešiť spor Izraela s Palestínčanmi. Väčšina medzinárodného spoločenstva považuje všetky židovské osady na Západnom brehu Jordánu za nelegálne, pripomína AFP.

Biden je zástancom tzv. dvojštátneho riešenia spočívajúceho v koexistencii palestínskeho a izraelského štátu.

Odchádzajúci prezident USA Donald Trump bol bezprecedentne silným podporovateľom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho pravicovej politiky, informovala agentúra DPA.

Antony Blinken, Bidenov nominant na post ministra zahraničných vecí, v utorok povedal, že Biden nezmení Trumpovo rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a ponechá tam aj americké veľvyslanectvo.