Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael vyzval OSN na odsúdenie útokov z pásma Gazy

Na archívnej snímke izraelské delostrelectvo páli na ciele v pásme Gazy na hraniciach Izraela s Gazou 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Výzvu v liste Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) a generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi zverejnili deň po tom, čo Palestínčania vyzvali na ukončenie izraelských útokov.

New York 13. mája (TASR) - Izrael vyzval vo štvrtok Organizáciu Spojených národov (OSN), aby odsúdila "neselektívne útoky" palestínskych militantov z pásma Gazy na židovský štát. Informuje o tom agentúra AFP.

Výzvu v liste Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) a generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi zverejnili deň po tom, čo Palestínčania vyzvali na ukončenie izraelských útokov.

"Vyzývam medzinárodné spoločenstvo na jednohlasné odsúdenie neselektívnych útokov zo strany teroristických skupín v pásme Gazy proti izraelským civilistom i populačným centrám a na podporu základného práva Izraela na sebaobranu," uviedol v liste izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan.

"Eskalácia nie je záujmom Izraela. Izrael však má právo a povinnosť brániť svoj ľud a suverenitu a bude v tom aktívne pokračovať," dodal Erdan.

Palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr v stredu v liste adresovanom OSN uviedol, že svetová organizácia a medzinárodné spoločenstvo musia "okamžite konať a požiadať Izrael, aby ukončil svoje útoky na palestínske civilné obyvateľstvo". Mansúr tiež vyzval Izrael, aby ukončil "plán na násilné vysídľovanie a etnické čistky Palestínčanov" v Jeruzaleme.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Mimoriadne zasadanie BR OSN, už tretie tento týždeň, sa malo začať v New Yorku vo štvrtok dopoludnia miestneho času (16.00 h SELČ), uviedli podľa AFP diplomatické zdroje. Prvé dve zasadania sa konali za zatvorenými dverami, toto však bude otvorené a zúčastnia sa na ňom aj predstavitelia Izraela a Palestínčanov. Uskutoční sa virtuálne.

Po prvých dvoch mimoriadnych zasadaniach zabránili USA, hlavný podporovateľ Izraela, Bezpečnostnej rade vo vydaní stanoviska vyzývajúceho na koniec konfliktu s tým, že by to bolo "kontraproduktívne".