Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael začal procedúru odobratia akreditácie reportérovi al-Džazíry

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bezprostrednou príčinou odňatia akreditácie bol zrejme nedávny Karrámove slová pre inú televíznu stanicu o tom, že práca palestínskych novinárov je "integrálnou súčasťou odporu".

Jeruzalem 16. augusta (TASR) - Izraelské úrady dnes spustili procedúru odobratia akreditácie reportérovi panarabskej televízie al-Džazíra pôsobiacemu v Jeruzaleme.

Tlačové oddelenie izraelskej vlády prostredníctvom komuniké oznámilo, že sa rozhodlo odobrať akreditáciu udelenú novinárovi Iljásovi Karrámovi. Ako dôvod tohto kroku uviedlo okrem iného pochybnosti izraelských úradov ohľadom nezaujatosti novinárovho spravodajstva o izraelsko-palestínskom konflikte. Karrám je Arab pochádzajúci z Nazaretu ležiaceho na Izraelom okupovaných územiach.

Bezprostrednou príčinou odňatia akreditácie bol zrejme nedávny Karrámove slová pre inú televíznu stanicu o tom, že práca palestínskych novinárov je "integrálnou súčasťou odporu".

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že Palestínčania zvyknú označovať svoje protesty a útoky - s použitím násilia i bez neho - voči izraelských bezpečnostným zložkám za prejav "odporu".

Avizované opatrenie je prvým konkrétnym krokom izraelských úradov voči al-Džazíre od 26. júla, keď izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril odhodlanie vyhostiť televíziu z krajiny, lebo podľa neho podnecuje k násiliu. Konkrétne ju obvinil z podpory násilia počas napätej situácie okolo Chrámovej hory v Jeruzaleme.

Izraelský minister telekomunikácií Ajúb Kará nedávno vyhlásil, al-Džazíru využívajú militantné skupiny na "podnecovanie" násilia a stanicu obvinil z "podpory terorizmu". Podľa neho "takmer všetky krajiny v našom regióne" zistili, že "al-Džazíra podporuje terorizmus, podporuje náboženskú radikalizáciu (...) a je nástrojom Islamského štátu, Hamasu, Hizballáhu a Iránu." Vyzval preto, aby Izrael nasledoval ich príklad.

Al-Džazíra sídli v Katare, s ktorým štyri arabské krajiny - Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty - prerušili 5. júna diplomatické styky za jeho údajnú podporu extrémistických skupín. Dauhe adresovali sériu 13 požiadaviek vrátane ukončenia vysielania al-Džazíry, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam.