Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izrael zadržal Palestínčanov, ktorí sú príbuznými väzňov na úteku

Na archívnej snímke väzenská stráž hliadkuje vo väznici Gilboa na severe Izraela 6. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Izraelské bezpečnostné zložky pokračujú v rozsiahlom pátraní po šiestich Palestínčanoch - príslušníkoch militantných ozbrojených skupín, ktorí z väzenia unikli tunelom ústiacim mimo areálu väznice.

Ramalláh 8. septembra (TASR) - Izraelské vojaci zadržali v stredu najmenej šiestich príbuzných palestínskych väzňov, ktorým sa tento týždeň podarilo utiecť z prísne stráženej väznice Gilboa na severe Izraela. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelské bezpečnostné zložky pokračujú v rozsiahlom pátraní po šiestich Palestínčanoch - príslušníkoch militantných ozbrojených skupín, ktorí z väzenia unikli tunelom ústiacim mimo areálu väznice. Do pátrania nasadili aj bezpilotné lietadlá a na cestách najmä na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v okolí palestínskeho pásma Gazy zriadili zátarasy.

Izraelské médiá informovali, že zadržaní boli dvaja bratia údajného iniciátora úteku Mahmúda Ardáha i otec ďalšieho z väzňov na úteku, Munadila Infajáta, ktorý je členom ozbrojenej skupiny Islamský džihád.

Hovorkyňa Klubu palestínskych väzňov Amani Sarahníová spresnila, že niektorí príbuzní väzňov boli vypočutí a následne prepustení.

Izraelská armáda, ktorá okupuje západný breh Jordánu od roku 1967, pre agentúru AFP potvrdila, že "v noci došlo k niekoľkým zatknutiam", ale odmietla poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Zadržanie ľudí blízkych väzňom na úteku vyvolalo v radoch Palestínčanov kritiku. Umar Šakir, vedúci mimovládnej organizácie Human Rights Watch pre Izrael a palestínske územia, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že "zadržať niekoho, aby prinútili konať jeho blízkeho, je v štýle mafie".
Na archívnej snímke policajti vyšetrujú na mieste úteku šiestich palestínskych väzňov z väznice Gilboa na severe Izraela 6. septembra 2021.
Foto: TASR / AP

Palestínsky premiér Muhammad Ištaja v utorok vyhlásil, že "každý väzeň má právo hľadať spôsob, ako dosiahnuť svoju slobodu". Premiér dodal, že je šťastný, že sa palestínskym väzňom ich útek podaril.

V pásme Gazy a v meste Džanín na severe Západného brehu, odkiaľ pochádzajú niektorí utečenci, vyrazilo v pondelok do ulíc množstvo ľudí, aby oslávili útek väzňov, ktorí sa stali "hrdinami", ale súčasne aj Izraelom najhľadanejšími osobami.

Izraelská justícia vydala zákaz poskytovať médiám detaily vyšetrovania tohto - podľa miestnej tlače - zlyhania dozoru v prísne stráženej väznici. Izraelská vláda sa tiež obáva, že Palestínčania na úteku by mohli iniciovať alebo spáchať útoky na Izrael.

Medzi utečencami je aj Zakarijá Zubajdí, známy ako vodca militantných Palestínčanov z mesta Džanín ležiaceho na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu. Bol bývalým lídrom Brigád mučeníkov al-Aksá a známou osobnosťou medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Ďalší štyria utečenci boli odsúdení na doživotie v súvislosti s teroristickými útokmi na Izraelčanov.

Šiesty väznený Palestínčan bol v administratívnej väzbe a nebol obvinený zo žiadneho zločinu. Všetci šiesti sú považovaní za veľmi nebezpečných, konštatoval denník The Times of Israel.