Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Izrael zadržal v Predjordánsku údajných palestínskych radikálov

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Organizácia Jama levova sa objavila len v posledných mesiacoch – zhruba v rovnakom čase, ako došlo k prudkému nárastu počtu razií izraelských síl na severe západného brehu Jordánu.

Nábulus 26. októbra (TASR) - Izraelské bezpečnostné zložky v stredu na okupovanom západnom brehu Jordánu zadržali troch údajných členov militantnej skupiny Jama levova (Arín al-Aswad).

Informovala o tom agentúra AFP s tým, že medzi zadržanými je aj brat vplyvného palestínskeho radikála. Zadržaný je podozrivý z držby zbraní, výroby výbušných zariadení a zo zapojenia sa do teroristickej skupiny Jama levova.

Táto skupina sa prihlásila k zodpovednosti za útok na izraelského vojaka, ku ktorému došlo pred dvoma týždňami na okupovanom Západnom brehu (teda v Predjordánsku), a má na konte aj niekoľko pokusov o útoky, uviedla izraelská armáda.

Brat zadržaného, Ibráhím Nábulusí, prišiel o život v auguste v prestrelke s izraelskou armádou. Odvtedy sa stal hrdinom miestnej mládeže, ktorá ho oslavuje ako "Leva z Nábulusu".

Organizácia Jama levova sa objavila len v posledných mesiacoch – zhruba v rovnakom čase, ako došlo k prudkému nárastu počtu razií izraelských síl na severe západného brehu Jordánu.

Izraelská armáda okrem toho v posledných dvoch týždňov vytvorila v okolí mesta Nábulus ďalšie kontrolné stanovištia, čo jeho obyvateľom komplikuje ich každodenný život.

Blokáda tohto územia je dôsledkom nedávnych potýčok, keď o život prišli izraelský vojak a príslušníčka izraelskej vojenskej polície.

Zatýkacie razie na Západnom brehu, ktoré podnikajú izraelské bezpečnostné zložky, predstavujú podľa agentúry AFP vážnu výzvu pre palestínsku samosprávu, spravujúcu len niečo viac než tretinu územia Predjordánska.

AFP uvádza, že palestínsky prezident Mahmúd Abbás podporuje bezpečnostnú spoluprácu s Izraelom, pričom najmä vtedy, keď sa zameriava na jeho islamistických rivalov.

Abbás túto spoluprácu vníma ako jeden z nástrojov, ktorý mu pomáha udržať sa pri moci.

Táto bezpečnostná spolupráca je však zároveň veľmi nepopulárna medzi Palestínčanmi, ktorí sa ohradzujú proti izraelskej okupácii trvajúcej už 56 rokov.

Mladí Palestínčania sú z tohto stavu obzvlášť rozčarovaní. V niektorých oblastiach sa preto vytvorili malé ozbrojené skupiny odporcov okupácie – najprv v utečeneckom tábore Džanín, bašte militantov, a teraz aj v Nábuluse. Tieto skupiny spochybňujú palestínsku samosprávu a podnikajú útoky na izraelské ciele.