Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izrael zadržiava vyše 600 Palestínčanov bez vznesenia obvinení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Inštitút administratívnej väzby umožňuje zadržiavať podozrivých militantov až šesť mesiacov a túto dobu môžu súdy opakovane predlžovať.

Tel Aviv 2. mája (TASR) - Izraelské úrady v súčasnosti zadržiavajú viac ako 600 Palestínčanov, voči ktorým neboli vznesené žiadne obvinenia, čo je najvyššie číslo od roku 2016, uviedla v pondelok izraelská ľudskoprávna organizácia HaMoked. TASR informáciu prevzala z agentúry AP.

Izrael tvrdí, že administratívna väzba je nevyhnutným opatrením v prípade osôb, ktoré by mohli páchať násilné skutky, ale zatiaľ neexistuje dostatok dôkazov na ich stíhanie. Nutná je údajne aj v prípadoch, keď hrozí prezradenie totožnosti tajných informátorov.

Inštitút administratívnej väzby umožňuje zadržiavať podozrivých militantov až šesť mesiacov a túto dobu môžu súdy opakovane predlžovať. Túto prax izraelských úradov opakovane kritizujú a za protiprávnu označujú obhajcovia ľudských práv, ako aj OSN a EÚ. Podľa aktivistov Izrael týmto spôsobom odopiera zadržiavaným osobám právo na spravodlivý súdny proces.

Ako uvádza izraelská organizácia HaMoked, ktorá zhromažďuje údaje od väzenských orgánov, aktuálne je v administratívnej väzbe 604 ľudí. Takmer všetci títo väzni sú Palestínčania, keďže inštitút administratívnej väzby sa len veľmi zriedkavo používa proti Židom, vysvetľuje AP.

Izrael, Jeruzalem a okupovaný západný brehu Jordánu zažívajú v posledných týždňoch vlnu útokov a násilností. V piatok si nové kolo nepokojov, ktoré sa odohralo v areáli mešity al-Aksá, vyžiadalo zranenia 42 ľudí. Útoky v Izraeli si vyžiadali 15 obetí, zatiaľ čo v dôsledku reakcie ozbrojených síl židovského štátu zahynulo celkovo 29 Palestínčanov.

V administratívnej väzbe bolo naposledy viac ako 600 Palestínčanov v októbri roku 2016, keď región tiež zažíval vlnu násilia. Podľa šéfky organizácie HaMoked však násilie neospravedlňuje dlhodobé zadržiavanie stoviek ľudí bez vznesenia obvinení.

Izrael sa bráni tvrdením, že všetky príkazy na administratívne zadržanie podliehajú súdnej kontrole. Zadržaní sa navyše môžu odvolať na vojenskom odvolacom súde alebo na najvyššom súde. Ľudskoprávne organizácie však upozorňujú, že súdy v drvivej väčšine prípadov dajú za pravdu bezpečnostným zložkám.