Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael zakázal tzv. konverzné terapie na „liečbu“ homosexuality

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konverzná terapia je pojem zastrešujúci intervenciu zameranú na zmenu pohlavnej orientácie či rodovej identity.

Jeruzalem 14. februára (TASR) - Izrael s okamžitou účinnosťou zakázal tzv. konverzné terapie, ktorých cieľom je "liečba" homosexuality. Pondelňajšie nariadenie obsahuje i sankcie pre tých, ktorí "sa podieľajú na tomto nebezpečnom zneužívaní mladých ľudí patriacich k LGBT komunite". Na sociálnej sieti Twitter to v pondelok oznámil minister zdravotníctva Nican Horovic.

"Sexuálna orientácia nie je problémom, ktorý si vyžaduje liečbu. A 'konverzné terapie' nie sú žiadnou liečbou," napísal minister. "Lesby, gayovia, transrodoví ľudia a heterosexuáli, vy (všetci) ste skvelí a krásni práve takí, akí ste," dodal.

Agentúra DPA pripomína, že Izrael sa v uplynulých rokoch stal omnoho tolerantnejším voči komunite LGBT. Za mimoriadne liberálne sa považuje najmä pobrežné mesto Tel Aviv. Na druhej strana však v krajine stále platí zákaz uzatvárania iných než heterosexuálnych vzťahov.

Konverzná terapia je pojem zastrešujúci intervenciu zameranú na zmenu pohlavnej orientácie či rodovej identity. Založená je na pochybnom tvrdení, že takáto zmena je možná.

Vo viacerých krajinách sveta sa konverzné terapie praktikujú aj v súčasnosti, pričom jedinci sú vystavovaní bitkám, znásilňovaniu, elektrošokom, verbálnemu ponižovaniu či ďalším formám fyzického, psychického alebo sexuálneho násilia, píše sa v nezávislom posudku pre Organizáciu Spojených národov.