Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael zastal na dve minúty, pripomenul si obete holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento deň patrí k najpochmúrnejším v izraelskom kalendári.

Jeruzalem 8. apríla (TASR) - Izrael vo štvrtok nakrátko utíchol, keď sa o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) na dve minúty zastavil ruch v uliciach a na počesť šiestich miliónov obetí holokaustu sa rozozvučali sirény.

Každoročný obrad prebehol ako obvykle: chodci zastali presne na mieste, kde sa práve nachádzali, vodiči zabrzdili tiež a ticho stáli vedľa svojich áut. Spomínali na šesť miliónov Židov zavraždených v nacistických vyhladzovacích táboroch počas druhej svetovej vojny, píše tlačová agentúra AFP.

Tento deň patrí k najpochmúrnejším v izraelskom kalendári.

Po celom Izraeli sa konali smútočné ceremónie - na rozdiel od minulého roka, keď obmedzenia proti šíreniu koronavírusu spôsobili, že sa väčšina spomienkových akcií uskutočnila iba online, a keď starnúci ľudia, čo prežili holokaust, museli zostať doma.

Izrael, kde je už viac ako polovica obyvateľov zaočkovaná, teraz zrušil niektoré protipandemické obmedzenia.

Pri pamätníku obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu znova prirovnal nacistickú genocídu k hrozbe, ktorej teraz židovský štát čelí zo strany Iránu a jeho údajného programu na vývoj jadrových zbraní.

Netanjahu vyhlásil, že Izrael nebude viazaný jadrovou dohodou medzi svetovými veľmocami a Iránom, ak to umožní islamskej republike vyvíjať jadrové zbrane.

Vo Viedni prebiehajú diskusie zamerané na oživenie historickej medzinárodnej dohody z roku 2015 o jadrovom programe Teheránu.

"Dohoda s Iránom, ktorá vydláždi cestu jadrovým zbraniam, nebude pre nás v žiadnom prípade záväzná," povedal premiér.

"Počas holokaustu sme nemali možnosti brániť sa, ani moc a suverenitu na to," dodal Netanjahu. "Dnes máme štát, ozbrojené sily a máme plné a prirodzené právo ako suverénny štát židovského národa brániť sa proti nepriateľovi," povedal.

Izrael obviňuje svojho zarytého nepriateľa Irán zo snahy vyvinúť jadrové zbrane. Teherán tvrdí, že jeho jadrový program má civilné účely.

Izrael vznikol v roku 1948, tri roky po skončení druhej svetovej vojny a po genocíde. Stal sa útočiskom pre Židov z celého sveta a presťahovali sa tam státisíce ľudí, ktorí prežili holokaust a prišli o domov a v koncentračných táboroch o rodiny, uvádza agentúra AP.

V krajine v súčasnosti žije menej než 180.000 ľudí, ktorí prežili holokaust. Izraelský prezident Reuven Rivlin v stredu v prejave v Jad va-šem oznámil, že počas vlaňajšej pandémie zomrelo 900 preživších.