Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael zatkol prominentnú palestínsku aktivistku Tamímíovú

Na archívnej snímke Palestínčanka Ahid Tamímíová sedí v súdnej sieni vojenskej väznice pri Jeruzaleme. Foto: TASR

Aktivistka sa preslávila ešte ako 14-ročná po tom, čo ju nafilmovali, ako napadla izraelského vojaka, aby mu zabránila zatknúť jej brata, ktorý mal ruku v sadre, píše AFP.

Jeruzalem 6. novembra (TASR) - Izraelská armáda v pondelok uviedla, že počas razie na okupovanom západnom brehu Jordánu zatkla prominentnú 22-ročnú palestínsku aktivistku Ahíd Tamímíovú. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

K zatknutiu aktivistky došlo podľa armády v dôsledku podozrení z podnecovania násilia a teroristických aktivít v blízkosti Ramalláhu. Tamímíovú si následne prevzali izraelské bezpečnostné zložky s cieľom ďalšieho vypočúvania.

Aktivistka sa preslávila ešte ako 14-ročná po tom, čo ju nafilmovali, ako napadla izraelského vojaka, aby mu zabránila zatknúť jej brata, ktorý mal ruku v sadre, píše AFP. Stala sa ikonou tzv. palestínskej otázky a jej obrovská podobizeň bola namaľovaná aj na izraelskom deliacom múre so západným brehom Jordánu v Betleheme blízko Jeruzalema.

Od začiatku vojny v Gaze, ktorá bola vyvolaná útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, podnikli izraelské bezpečnostné jednotky rozsiahle zatýkanie Palestínčanov podozrivých z väzieb na Hamas, alebo podozrivých z podnecovania násilia.

Eskalácia napätia a násilia si odvtedy na Západnom brehu vyžiadala životy viac než 150 Palestínčanov. Palestínske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že väčšina z nich prišla o život rukou izraelských vojakov alebo osadníkov.