Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael zaútočil na pásmo Gazy po odpálení rakety z tejto enklávy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa palestínskych zdravotníckych zdrojov si zásahy nevyžiadali žiadne obete na životoch ani zranenia.

Gaza 4. decembra (TASR) - Izraelské vzdušné sily podnikli v noci na nedeľu nálety na pozíciu islamistického hnutia Hamas v pásme Gazy po tom, ako bola z tejto palestínskej enklávy vypálená raketa smerom na izraelské územie.

Izraelská armáda v sobotu večer oznámila, že z pásma Gazy bola na Izrael vypálená raketa - prvá za uplynulý mesiac, informuje tlačová agentúra AFP.

K útoku došlo v čase, keď jedna z väčších ozbrojených frakcií v pásme Gazy - Islamský džihád - pohrozila odvetou po tom, ako izraelské jednotky vo štvrtok zabili dvoch jej vodcov v meste Džanín v Predjordánsku.

"V reakcii na vystrelenie rakety na izraelské územie sa stíhačky IDF (Izraelských obranných síl) v noci (na nedeľu) zamerali na miesto výroby zbraní patriace teroristickej organizácii Hamas," uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

Cieľom bolo miesto, "kde sa vyrába väčšina rakiet danej organizácie v pásme Gazy", pričom IDF zasiahli tiež "teroristický tunel Hamasu v južnej časti pásma Gazy", dodala armáda.

Bezpečnostné zdroje v pásme Gazy informovali o dvoch útokoch na juhu enklávy - jednom na vojenské cvičisko v Chán Júnis a druhom na neobývanú oblasť neďaleko Rafahu.

Podľa palestínskych zdravotníckych zdrojov si zásahy nevyžiadali žiadne obete na životoch ani zranenia.

V auguste bolo počas troch dní bojov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v pásme Gazy, ktoré je od roku 2007 pod izraelskou blokádou, zabitých najmenej 49 Palestínčanov vrátane bojovníkov, ale aj civilistov.