Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael zaznamenal rekordný prírastok nakazených

Izraelskí zdravotníci podávajú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Biontech/Pfizer. Foto: TASR/AP

V Izraeli v súčasnosti evidujú skoro 60.000 aktívnych prípadov ochorenia COVID-19, len 125 ľudí je však vo vážnom stave. Relatívne nízke zostávajú aj počty úmrtí.

Jeruzalem 5. januára (TASR) - Izraelské ministerstvo zdravotníctva hlásilo v stredu takmer 12.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najväčší denný prírastok od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že počet pacientov s vážnym priebehom ochorenia zostáva relatívne nízky.

Podľa údajov ministerstva v priebehu utorka zaznamenali v Izraeli 11.978 prípadov nákazy, čo je o vyše 633 viac než predchádzajúci rekord z 2. septembra 2021, keď dominoval koronavírusový variant delta.

V Izraeli v súčasnosti evidujú skoro 60.000 aktívnych prípadov ochorenia COVID-19, len 125 ľudí je však vo vážnom stave. Relatívne nízke zostávajú aj počty úmrtí.

Súčasný prudký nárast počtu prípadov je spôsobený šírením nového, vysokonákazlivého variantu omikron. Izraelské úrady začali v týchto dňoch podávať štvrtú dávku vakcíny najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva: zdravotníkom, ľuďom vo veku nad 60 rokov a osobám s oslabenou imunitou.

Izraelský premiér Naftali Bennett v utorok vyzval svojich spoluobčanov, dospelých aj deti, aby sa dali zaočkovať. Varoval, že denné prírastky nakazených sa môžu čoskoro vyšplhať až na 50.000 prípadov.

"Dobrou správou však je, že vakcíny fungujú, takže ten, kto sa dá zaočkovať a bude nosiť rúško, pravdepodobne vážne neochorie a v priebehu niekoľkých dní sa vylieči," povedal Bennett počas utorkovej návštevy jednej z izraelských nemocníc.

Tretiu dávku vakcíny proti covidu už dostalo takmer 4,3 z 9,4 milióna obyvateľov Izraela, ktorý schválil očkovanie štvrtou dávku minulý týždeň ako jedna z prvých krajín sveta.

Približne 30 percent Izraelčanov však nie je zaočkovaných vôbec a deväť percent dokončilo vakcináciu pred vyše šiestimi mesiacmi, takže jej platnosť sa už skončila. Celkovo je druhou alebo treťou dávkou zaočkovaných zhruba 61 percent Izraelčanov.