Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael zmierni blokádu pásma Gazy, umožní tam doviezť viac tovaru

Hraničný priechod v kibuci Kerem Šalom. Foto: TASR/AP

Egypt uzavrel priechod Rafah v pondelok po krvavých zrážkach medzi izraelskými vojakmi a Palestínčanmi pri pohraničnej bariére.

Tel Aviv 26. augusta (TASR) - Napriek opakovaným konfrontáciám na hranici Izraela a pásma Gazy izraelské úrady vo štvrtok oznámili, že zmierňujú blokádu pobrežnej palestínskej enklávy. Egypt medzitým otvoril hraničný priechod s Gazou, informovala agentúra DPA.

Izrael povolí dovoz nových áut do Gazy, ako aj obnovenie obchodu so zlatom s Predjordánskom. Povolené bude tiež doviezť viac tovaru a zariadenia na civilné projekty, pričom izraelské víza môže dostať ďalších tisíc ľudí pracujúcich v obchode, ak boli zaočkovaní alebo sa zotavili z covidu.

Ministerstvo vnútra v pásme Gazy, ktoré ovláda radikálne hnutie Hamas, potvrdilo, že Egypt tiež čiastočne otvorí dôležitý hraničný priechod Rafah, a to pre cestujúcich a tovar smerujúci do Gazy.

Egypt uzavrel priechod Rafah v pondelok po krvavých zrážkach medzi izraelskými vojakmi a Palestínčanmi pri pohraničnej bariére.

V máji viedli Izrael a palestínski militanti z Gazy 11-dňový ozbrojený konflikt, pri ktorom zahynulo v Izraeli 13 ľudí a v Gaze podľa tamojších úradov 255 ľudí.

Izrael sprísnil blokádu pásma Gazy v roku 2007 a neskôr sa k nej pridal aj Egypt. Obe krajiny uvádzajú pre toto opatrenie bezpečnostné dôvody.