Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izrael zorganizuje summit šéfov diplomacie Bahrajnu, Maroka, SAE a USA

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že stretnutie štyroch ministrov zahraničných vecí sa uskutoční v nedeľu a pondelok.

Jeruzalem 25. marca (TASR) - Izrael v piatok oznámil, že začiatkom budúceho týždňa zorganizuje stretnutie ministrov zahraničných vecí Spojených arabských emirátov (SAE), Maroka a Bahrajnu. Tento summit sa uskutoční počas návštevy amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v Izraeli. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že stretnutie štyroch ministrov zahraničných vecí sa uskutoční v nedeľu a pondelok. Ďalšie informácie poskytne neskôr.

Tieto tri arabské krajiny (Bahrajn, Maroko a SAE) v roku 2020 znormalizovali svoje vzťahy s Izraelom na základe dohôd, ktoré sprostredkovala administratíva vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vláda súčasného prezidenta Joea Bidena tieto dohody privítala a vyjadrila záujem o rokovania o ďalších.

Štátny department vo štvrtok oznámil, že šéf americkej diplomacie Antony Blinken v dňoch 26.–30. marca postupne navštívi Izrael, Predjordánsko, Maroko a Alžírsko, kde bude rokovať o celom rade regionálnych i globálnych priorít vrátane konfliktu na Ukrajine, vzťahov medzi Izraelom a Palestínčanmi a Iránu.