Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelčan vypestoval najťažšiu jahodu na svete

Obrovskú jahodu, ktorá váži 289 gramov, vystavili v Kadime-Zoran vo štvrtok 17. februára 2022. Gigantickú jahodu, ktorú dopestovali na rodinnej farme pestovateľa Čahiho Ariela neďaleko mesta Netanja v strednej časti Izraela, vyhlásili zástupcovia Guinessovej knihy rekordov za najtäžšiu jahodu na svete. Odtrhli ju ešte vlani vo februári, avšak zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov potvrdili rekordný zápis iba tento týždeň. Jahodu som mal až do oznámenia tejto správy vo svojej mrazničke, uviedol Ariel. Foto: TASR/AP

Vypestované ovocie váži 289 gramov, čo je zhruba päťkrát viac ako priemerná hmotnosť bežnej jahody miestnej odrody.

Jeruzalem 17. februára (TASR) - Izraelský farmár Chahi Ariel vypestoval najťažšiu jahodu na svete, potvrdila Guinnessova kniha rekordov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Vypestované ovocie váži 289 gramov, čo je zhruba päťkrát viac ako priemerná hmotnosť bežnej jahody miestnej odrody, povedal Nir Dai, výskumník z izraelskej organizácie pre poľnohospodársky výskum Volcani Institute, kde bola odroda zmienenej jahody pôvodne vyšľachtená.

Podľa zápisu Guinnessovej knihy rekordov jahoda dosiahla dĺžku 18 centimetrov a po obvode meria 34 centimetrov.

Izraelský pestovateľ Čahi Ariel drží v ruke obrovskú jahodu, ktorá váži 289 gramov v Kadime-Zoran vo štvrtok 17. februára 2022. Gigantickú jahodu, ktorú dopestovali na jeho rodinnej farme neďaleko mesta Netanja v strednej časti Izraela, vyhlásili zástupcovia Guinessovej knihy rekordov za najtäžšiu jahodu na svete. Odtrhli ju ešte vlani vo februári, avšak zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov potvrdili rekordný zápis iba tento týždeň. Jahodu som mal až do oznámenia tejto správy vo svojej mrazničke, uviedol Ariel.
Foto: TASR/AP


Ariel ovocie vypestoval ešte vlani na rodinnej farme. Zatiaľ čo čakal na potvrdenie, že jeho obrovskú jahodu oficiálne uznali za svetový rekord, uchovával ju v mrazničke ako dôkaz.

"Keď sme to počuli, bol to úžasný pocit. Skočil som do auta, smial sa a spieval," povedal Ariel, hrdo vystavujúc svoj certifikát.

Nezvyčajne chladné počasie začiatkom roka 2021 spomalilo proces dozrievania jahôd, čo viedlo k tejto mimoriadnej úrode, uvádza sa na webovej stránke Guinnessovej knihy rekordov.

Doterajší rekord patril japonskému farmárovi, ktorý v roku 2015 vypestoval jahodu s hmotnosťou 250 gramov.