Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Izraelská ambasáda v Prahe sa pripojí k protestom v Izraeli

Desaťtisíce Izraelčanov protestovali proti plánu premiéra Benjamina Netanjahua pred parlamentom v Jeruzaleme v pondelok 27. marca 2023. Foto: TASR/AP

Izraelom už niekoľko dní otriasajú rozsiahle protesty proti súdnej reforme. Premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odvolal ministra obrany Joava Galanta, ktorý sa vyslovil proti reforme.

Praha 27. marca (TASR) - K protestom proti súdnej reforme v Izraeli sa pripojí aj izraelské veľvyslanectvo v Prahe. Prestane poskytovať konzulárne služby a riešiť bude len urgentné prípady. Ambasáda to uviedla v pondelok na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Vzhľadom na generálny štrajk bude Veľvyslanectvo Izraela uzatvorené od 16.00 h a zároveň bude pozastavený výkon konzulárnych služieb," uviedla na Twitteri. V naliehavých prípadoch sa ľudia môžu obrátiť na konzulárne oddelenie telefonicky.

Izraelom už niekoľko dní otriasajú rozsiahle protesty proti súdnej reforme. Premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odvolal ministra obrany Joava Galanta, ktorý sa vyslovil proti reforme. Odbory Histadrut a tiež Federácia miestnych samospráv v pondelok vyzvali na okamžitý generálny štrajk v prípade, že Netanjahu reformu nezastaví.

Premiér v pondelok vyzval odporcov i prívržencov vládneho návrhu reformy v justícii, aby sa zdržali násilia. Očakáva sa, že v takejto atmosfére oznámi zastavenie reformy.

V súvislosti s plánovanou súdnou reformou prežila vláda v pondelok dve parlamentné hlasovania o nedôvere.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)