Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda dementovala informáciu o vyslaní vojakov do Gazy

Na archívnej snímke Palestínčan sa bije s príslušníčkou izraelskej pohraničnej polície. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených už vyše 1750 rakiet.

Jeruzalem 14. mája (TASR) - Izraelská armáda v piatok v skorých ranných hodinách dementovala informáciu, že vyslala vojakov do palestínskeho pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Samotná izraelská armáda vo štvrtok pred polnocou napísala na svojom twitterovom účte, že v pásme Gazy "momentálne útočia... jej vzdušné a pozemné sily". Informáciu následne pre AFP potvrdil aj hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus s tým, že ide o súčasť pokračujúcich vojenských operácií voči palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré od pondelka intenzívne ostreľuje izraelské územie raketami.

Po necelých dvoch hodinách však izraelská armáda správu dementovala s tým, že v Gaze nie sú "nijakí (izraelskí) vojaci". Zverejnenie informácie o vyslaní vojakov do Gazy podľa nej zapríčinila "vnútorná komunikačná" chyba.

Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených už vyše 1750 rakiet. Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo viac než 100 ľudí. Počet obetí na izraelskej strane je výrazne nižší len vďaka tomu, že väčšinu rakiet vystrelených z Gazy zneškodní izraelský systém protivzdušnej obrany.

Izrael podniká v Gaze intenzívne letecké útoky a v rámci príprav na možnú pozemnú ofenzívu sústredil pri hraniciach pásma Gazy početné vojenské jednotky a zmobilizoval už približne 14.000 záložníkov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok ráno vyhlásil, že vojenské operácie voči Hamasu potrvajú dovtedy, pokým nebude v Izraeli obnovený pokoj a bezpečnosť.