Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda objavila a zablokovala tunel vedúci z pásma Gazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Militantné hnutie (Hamas) podľa Izraela plánuje tieto tzv. útočné tunely využívať na to, aby jeho vojaci mohli preniknúť na izraelské územia a unášať izraelských vojakov či civilistov.

Jeruzalem 15. augusta (TASR) - Izraelská armáda v pondelok oznámila, že objavila a zablokovala tunel vedúci z pásma Gazy, ktorý vyhĺbilo hnutie Hamas vládnuce v tejto palestínskej enkláve. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Toto militantné hnutie (Hamas) podľa Izraela plánuje tieto tzv. útočné tunely využívať na to, aby jeho vojaci mohli preniknúť na izraelské územia a unášať izraelských vojakov či civilistov. Tých následne môže Hamas využiť na vyjednávanie pri výmenách väzňov.

Tunel objavený v pondelok viedol zo severnej časti pásma Gazy a prechádzal na izraelské územie, uviedli zdroje z prostredia izraelskej armády. Táto podzemná cesta sa však končila krátko pred podzemnou betónovou bariérou a preto nepredstavovala hrozbu pre izraelské komunity v okolí pásma Gazy.

Hnutie Hamas oznámilo, že "palestínsky odpor má právo použiť všetky prostriedky s cieľom posilniť svoje schopnosti proti arogancii a zločinnosti" Izraela, píše AFP.

Izrael a militanti z organizácie Palestínsky islamský džihád (PIJ) uzavreli minulú nedeľu (7. augusta) prímerie, ktoré sprostredkoval Egypt. Táto dohoda ukončila trojdňový konflikt v pásme Gazy.