Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda potrestala vojakov za smrť 78-ročného Palestínčana

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miestneho obyvateľa Umara Asada izraelskí vojaci nasilu vytiahli z auta, zviazali a dali mu pásku cez oči.

Jeruzalem 1. februára (TASR) - Izraelská armáda v utorok oznámila, že potrestala troch vojakov za smrť 78-ročného Palestínčana s americkým občianstvom, ktorý v januári zomrel na infarkt počas zásahu v Predjordánsku.

"Vyšetrovanie dospelo k záveru, že uvedený incident bol závažnou a nešťastnou udalosťou, ktorú zavinilo morálne zlyhanie a zlé rozhodnutia na strane (zodpovedných) vojakov," uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády, z ktorého citovala agentúra AP.

V rámci vyvodenia zodpovednosti bude oficiálne pokarhaný veliteľ práporu, ktorého príslušníci Palestínčana zadržali. Velitelia konkrétnej čaty a družstva boli zbavení svojich funkcií a dostali dvojročný zákaz vykonávať veliteľské úlohy.

K udalosti došlo v noci z 11. na 12. januára v predjordánskej dedine Džildžilijá. Miestneho obyvateľa Umara Asada izraelskí vojaci nasilu vytiahli z auta, zviazali a dali mu pásku cez oči.

Vojaci na izraelskom kontrolnom stanovišti tohto starého muža zadržali, keďže nemal pri sebe doklady a odmietol s nimi spolupracovať. Spoločne s ďalším troma Palestínčanmi ho potom nechali v opustenej budove, kde celú skupinu približne hodinu a pol zadržiavali, a odišli.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Keď vojaci odchádzali, Umar Hasan ležal dolu tvárou a domnievali sa, že spí. Ďalší Palestínčania neskôr zistili, že nejaví známky života. Po prevoze do nemocnice lekári už len konštatovali jeho smrť.

Podľa výsledkov pitvy vykonanej palestínskymi lekármi Umar Asad zomrel na srdcový infarkt vyvolaný stresom, ktorý mu spôsobilo "vonkajšie násilie". To podľa nich dokazujú aj menšie poranenia objavené na jeho tele.

Vyšetrovatelia izraelskej armády však dospeli k záveru, že voči mužovi trpiacemu chronickými ochoreniami nebolo použité nijaké násilie s výnimkou úkonov potrebných na jeho zadržanie. Keďže bol Umar Asad americkým občanom, vyšetrenia celého prípadu sa dožadovali aj Spojené štáty.

Izraelská armáda tvrdí, že udalosti tohto druhu vždy dôkladne vyšetrí. Ľudskoprávne organizácie však tvrdia, že izraelskí vojaci zodpovední za úmrtia Palestínčanov sú trestaní len výnimočne a mierne, píše AP.